söndag 26 november 2017

Nära fåglar

Oj, vilken läsupplevelse jag fick av Nära fåglar! Det är en helt fantastisk bok för alla som gillar fåglar, oavsett om man har ett alldeles nyväckt (eller rentav oväckt) intresse eller är erfaren skådare. Roine Magnusson har tagit mycket fascinerande bilder och Mats Ottosson och Åsa Ottosson står bakom texten.


Omslagsbild: Roine Magnusson.

Nära fåglar handlar om många olika sorters fåglar och den innehåller väldigt många vackra och speciella bilder. Därför tänkte jag att jag nog skulle läsa ett avsnitt och kanske återkomma vid ett senare tillfälle och läsa ytterligare avsnitt. Detta för att hinna smälta all information. Men så blev det inte alls – tvärtom! Jag blev så fängslad att jag faktiskt sträckläste boken. Det är ett riktigt gott betyg!

I Nära fåglar får du inte lära dig mått på vingbredder eller andra liknande faktauppgifter. Inte heller finns samtliga arter som är möjliga att se i Sverige med. Däremot får du veta så många andra fascinerande saker, som normalt inte brukar stå i vanliga uppslagsböcker om fåglar. Det handlar om de olika arternas beteenden, hur de lever, om de har några speciella vanor och andra spännande saker. Allt detta presenteras i kärleksfulla, lättlästa texter. Extra roligt är att till varje presenterad fågel har en helt "vanlig" människa fått berätta varför just han eller hon vurmar lite extra för just den arten.

Bilderna är ett kapitel för sig. Dels finns det bilder på många fler arter än som presenteras i text. Dels är dessa bilder tagna i en mycket speciellt anpassad miljö – allt för att skrämma fåglarna så lite som möjligt, men ändå få fram deras eget rörelsemönster så väl som möjligt. I boken kan man läsa mer om hur det gick till att fotografera fåglarna. Bilderna kan man fastna vid och betrakta länge. Fåglarnas färger och fjäderdräkt framträder på ett alldeles särskilt och tydligt sätt. Texterna kompletterar och förklarar hur det kommer sig att vissa fåglars färger kan variera och skifta i olika nyanser.

Nära fåglar är verkligen en bok att återkomma till, för att om och om igen fascineras av såväl bild som text. Den inbundna versionen är en perfekt så kallad "coffee table"-bok – en bok att ha liggande framme på soffbordet så att vem som än kommer på besök kan bläddra och njuta av text och bild. Men när man vill (sträck)läsa texten är pdf-versionen att föredra, tycker jag. Både text och bild är mycket njutbara i en surfplatta. Då kommer fotografiernas färger fram riktigt fint.

Nära fåglar är nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok. I morgon kväll är det dags för den stora galan, då pristagarna avslöjas. I ett tidigare inlägg skrev jag att jag håller tummarna för Hédi Fried och hennes nominerade bok Frågor jag fått om Förintelsen. Idag är jag glad att jag har två tummar, för jag vill hålla den ena för Hédis bok och den andra för Nära fåglar. ;-)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...