lördag 25 november 2017

Belgravia

Jag läste denna bok tidigare under hösten, eftersom den skulle diskuteras i bokcirkelchatten, som jag är med i då och då. Jag kände inte till Belgravia sedan tidigare, men lockades av beskrivningen. Författaren, Julian Fellowes, är mannen bakom den populära TV-serien Downton Abbey. Belgravia, som utspelar sig i 1800-talets London, är översatt till svenska av Pia Printz.


Omslag: Anna Levahn.

Jag blev inledningsvis lite förvirrad då jag började läsa Belgravia. Det är nämligen så att en person, som jag uppfattade som huvudperson, dör ganska tidigt. Efter bara ett kort tag dör ytterligare en person, som jag också uppfattade som huvudperson. Tala om mystisk inledning, tänkte jag. Vad skulle nu hända i resten av boken, då båda "huvudpersonerna" är döda?!

Ganska snart kunde jag dock konstatera att det går utmärkt att skapa en både spännande och gripande berättelse, trots att två viktiga människor dör redan i början. Dessa två hade nämligen sina hemligheter.

De båda döda personernas familjer lever under helt olika omständigheter; den ena familjen är mycket rik och väl ansedd i London. Den andra familjen är snarast sedd som uppkomlingar, som försöker verka både rika och snoffsiga, vilket inte ses med blida ögon bland de anrika familjerna. De två döda människorna tillhörde förstås varsin av dessa båda familjer. Men kärleken känner inga sådana gränser, som andra försöker sätta upp. Det får dock konsekvenser om man försöker bryta mot normerna och de oskrivna reglerna i dessa sammanhang. Just dessa konsekvenser blev särskilt påtagliga för den döda kvinnan och hennes familj.

Många år efter att de båda turturduvorna dött, inträffar en serie saker, som gör att de gamla, väl fördolda hemligheterna nystas upp igen. Mycket spännande, måste jag säga! De båda familjerna har mer gemensamt än de anar. Emellanåt får man också en glimt av vad som händer i det gamla London; hur man bygger och expanderar. Detta är verkligen en bok för dig som både gillar brittiska historiska miljöer och gamla familjehemligheter.
PS Jag hade tyvärr inte möjlighet att delta i bokchatten för Belgravia, men gå gärna till Millas hälsoblogg och Bokmumriken och läs vad de tyckte om boken. DS

8 kommentarer:

 1. (har inte hunnit, köpte pocket och boken går nästan inte läsa, så snålt med marginaler :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eböcker är perfekta ur så många synvinklar, till exempel när det gäller marginaler. Jag kan själv ställa in dessa efter eget önskemål i min läsplatta. :-)

   Radera
  2. ja, men jag gör även små anteckningar :)

   Radera
  3. Det gör jag också - i plattan! ;-)

   Radera
 2. Kul att du gillade boken:)
  Hoppas du kan vara med vid nästa tillfälle.
  Kram Milla

  SvaraRadera
 3. Jag gillade också boken :-) Hoppas precis som Milla att du är med snart igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att du också gillade den. :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...