onsdag 5 juli 2017

Sommar med Ann-Helén Laestadius

Jag lyssnar sällan på sommarpratarna. Men i fredags gjorde jag ett undantag. Då var det nämligen Ann-Helén Laestadius tur att prata. Och det gjorde hon verkligen med den äran!


Ann-Helén Laestadius. Fotograf: Mattias Ahlm, Sveriges Radio.

Ann-Helén har skrivit boken Tio över ett, och vunnit Augustpris för den. I boken berättar hon om en ung människas upplevelser av att bo i Kiruna. Gruvdriften har lett till att hela samhället måste flytta. Genom Majas oro över både flytten och sprängningarna i gruvan får läsaren både kunskap om, och en känsla för, hur flytten drabbar Kirunaborna. Det är en mycket bra, välskriven och läsvärd bok. Vill du veta mer om mina tankar om den, finner du dem genom denna länk.

I sitt sommarprat berättar Ann-Helén mer om gruvans konsekvenser för Kiruna och sina egna känslor inför den flytt som redan nu pågår för fullt. Hon pratar också både intressant och gripande om samerna och deras öde. Mina tankar gick till Maja Hagermans bok Käraste Herman – en bok som berörde mig starkt. Genom Ann-Helén fick jag nu en inblick i hur samerna själva upplevde diskrimineringen och vilka konsekvenser den har fått för flera generationer. Det var mycket gripande att höra hur Ann-Helén saknade sitt språk och därmed inte kunde prata med sin morfar. En annan sak jag fängslades av var stolen och dess viktiga roll.

Jag har blivit väldigt nyfiken på Ann-Heléns övriga böcker nu. Jag kommer att kasta mig över Sms från Soppero inom kort! Därefter kan man läsa Hej vacker, Ingen annan är som du samt Hitta hem. De handlar alla om sametjejen Agnes och hennes sökande efter identitet och rötter.

Har du inte lyssnat till Ann-Heléns sommarprat, tycker jag verkligen att du ska göra det! Du finner det på Sveriges Radios hemsida. Ta reda på den där stolens betydelse!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...