![]() |
Bild via Cafe Press. |
Först ut blir kategorin "en novell av en författare som kommer från samma landskap som du bor i". Denna kategori satte en del myror i huvudet på mig. För hur ska man resonera? Ska man välja en författare, som är född i landskapet (men som kanske senare i livet inte längre bor/bott där)? Eller ska man välja någon som inte är född i landskapet utan har flyttat in senare? Måste författaren stadigvarande bo i landskapet? Det blev en del funderande. Till sist kom jag på vem jag tycker passar bäst i denna kategori. Jag valde Fritjof Nilsson Piraten. Han föddes och växte upp i mitt landskap. Som vuxen bodde han på andra håll i landet. Sedermera flyttade han tillbaka till mitt landskap och avslutade sina dagar här.
Piraten har skrivit alldeles fantastiska och roliga noveller och skrönor. Många av dem är samlade i ett flertal novellsamlingar. Det är bara så synd att inget förlag ännu har gett ut hans verk i ePub-format. Jag blev helt enkelt tvungen att läsa en
*
Nästa kategori i denna snabba avhandling blir "en novell som har något som kan flyga i titeln". Att döda flugor är en helt absurd berättelse, skriven av Mårten Dahlrot. Vad gör man om flugorna blir fler och fler? Och hur löser man problemet om flugorna dessutom tenderar att bli större och större? Mårten har använt en stor portion fantasi och skrivit en väldigt absurd och på samma gång rolig novell.
*
Med en aning av tänjande på begreppet "historia" skulle jag vilja placera Lupina Ojalas novell Stenstoder i kategorin "en novell som utspelar sig i historisk tid". Berättelsen utspelar sig på sätt och vis i historisk tid, men det är en tid präglad av steampunkens alla attribut. Med Stenstoder bjuder Lupina på en välskriven och mycket spännande berättelse från 1879 års Götheborg. Gillar du steampunk bör du inte förbise denna novell. Och har du aldrig läst något i denna genre, tycker jag att du gott kan pröva genom att läsa just denna.
*
Om jag ska tänja ännu mer på begreppen, och det vill jag eftersom ännu en novell förtjänar att omnämnas, så skulle jag vilja placera berättelsen Jormungand i kategorin "en novell med något grönt i titeln". Men hur får jag nu ihop detta då? Är Jormungand grön? Faktum är att Jormungand är ett annat namn på Midgårdsormen och tittar man på allehanda bilder av detta mytologiska väsen, ser man att den ofta avbildas med grönt ormskinn på sin kropp. Kanske en aning långsökt, men ändock. Oskar Källners mycket spännande och rafflande actionberättelse är både välskriven och fängslande. Tänk dig att du får ett nytt jobb. Men din arbetsplats verkar ganska märklig. I en lång korridor finns massor med stängda dörrar. Bakom en av dem finns just ditt kontor, som mest är en skrubb egentligen, men några kollegor ser du inledningsvis inte till. Efter ett tag träffar du på ett par av dem, men du börjar också ana att allt inte står rätt till på arbetsplatsen. Vad hände till exempel med din företrädare på platsen? Att Oskar har inspirerats av H P Lovecraft är tydligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar