fredag 12 maj 2017

Kirke og orgel

Idag var det en stor helgdag i Danmark, nämligen Store Bededag, och då tycker jag att det passar utmärkt att skriva om en dansk novell och dess författare. Jag har läst Kirke og orgel, skriven av Holger Drachmann.


Karin Nellemose som Grethi.

Kirke og orgel är en mycket sorglig novell. I berättelsen får man möta den unga Marguerite, kallad Grethi, som blivit föräldralös. Mitt i sorgen passar en ung man med inte helt ärliga avsikter på att binda Grethi till sig genom en förlovning. Det är hennes arv han vill åt. Grethi, nedbruten av sorg och vilsen i livet, går med på arrangemanget. Hon har genom sina föräldrar lärt sig att älska musik. I sin bedrövelse söker hon sig till kyrkan när organisten, Mester Ollivier, övar på orgeln. I smyg lyssnar hon på de pampiga orgelverk han spelar. Vid några tillfällen får hon också möjlighet att prata med honom. Då blossar känslorna upp i flickhjärtat. Hon ångrar att hon i ett svagt ögonblick bundit sig vid sin unge fästman, som hon egentligen aldrig haft några känslor för. Mester Ollivier är en äldre man, och då Grethi avslöjar sina känslor, förstår han det omöjliga i situationen. På ett försiktigt och finkänsligt sätt avstyr han hennes tankar och idéer om att de två skulle rymma tillsammans. Det finns dock två andra människor, knutna till kyrkan, som observerar att Grethi har mött Mester Ollivier, trots att det är oskyldigt. Snart känner fler i staden till att hon smyger till kyrkan. Detta får den unge fästmannen att resa krav på att bröllopet ska ske snarast möjligt. Grethi ber Mester Ollivier att han ska öva på orgeln någon dag innan vigseln. Då ska hon smyga dit och lyssna en sista gång. Han har redan lärt henne att kyrkobyggnaden inte tål "fuldt spil" på orgeln. Den är helt enkelt för skör för det. Kanske kan hon i smyg ställa in instrumentet på det läget ändå. Frågan är om hon gör det? Vad händer då?

Jag tycker att Holger Drachmann har lyckats fånga både Grethis och Mester Olliviers känslolägen mycket fint. Det är imponerande att Holger, som ju närmade sig slutet av sitt liv då han skrev Kirke og orgel, har lyckats skildra en ung kvinnas känslor och tankar så väl. Det är lätt att leva sig in i stackars Grethis öde. Handlingen i berättelsen är mestadels lågmäld och ganska poetisk. Men på slutet anar man ett riktigt drama. Läsaren lämnas med funderingar om vad som hände sedan. I denna nyutgivning har man behållit det gamla danska språket, eller åtminstone det mesta av det. Jag, som inte har danska som modersmål, har lite svårt att veta om novellen har blivit nypublicerad i originalversion eller om den blivit något bearbetad. Helt klart är att det inte är fråga om modern danska. Trots det tyckte jag att det gick alldeles utmärkt att läsa den.



Kirke og orgel ingår i den nyutkomna novellsamlingen Fortællinger. Men berättelserna får man räkna som klassiska. Holger Drachmann levde nämligen under åren 1846 till 1908. Just Kirke og orgel tillkom 1904. Holger räknas som en stor författare i Danmark. Han hade dock inte tänkt bli författare från början. Inledningsvis var det konstnär han ville bli. Tjugo år gammal började Holger på Kunstakademiet. Studietiden tillbringade han till stor del på Bornholm, där han inspirerades av havet och skeppen. På Bornholm mötte han också kvinnan som kom att bli hans första fru.


Holger Drachmann, troligen år 1900. Fotograf okänd.

Havet, kusterna och dess befolkning samt sjöfarten stod alltid Holger varmt om hjärtat. Under barndomen följde han ofta med sin far, som var läkare i marinen, på hans uppdrag på olika skepp och fort. Kustmiljön blev Holgers favoritplats. Senare i livet blev han fiskarnas vän, bland annat för att han tog en fiskare från Skagen i försvar då denne höll på att förlora sin tapperhetsmedalj på grund av gamla ungdomssynder. Det är inte konstigt att Holger Drachmann ofta omnämns som marinmålare.


Ett av Holger Drachmanns verk.

Efter att ha inlett sin konstnärliga karriär utvidgade Holger sin verksamhet till att också omfatta författande av dikter och prosa. Inledningsvis publicerade han resebrev och historier från sina resor som konstnär. Så småningom utvecklade han sitt skrivande under ledning av andra stora skribenter. Holger Drachmann har gett ut åtskilliga verk, både noveller, romaner och diktsamlingar, under sitt liv.  


"Havet i oprør"
En målning från Grenen i Skagen, gjord av Holger Drachmann.

Och så var det där med kvinnorna, som han också är känd för. Holger tycks ha varit något av en kvinnokarl. Han var gift flera gånger och träffade också kvinnor vid sidan av äktenskapen. Men detta kan vi lämna därhän. Det är ju hans författarskap som är det intressanta i den här bloggen.


Holger Drachmanns grav.
Fotograf: Bokskorpionen.

Då Holger Drachmann dog var han mycket populär i Danmark. Eftersom han hade varit en av de konstnärer, som blev kända under begreppet Skagenmålarna, och eftersom han också bodde i Skagen under några år mot slutet av sitt liv, blev han efter sin död gravsatt nästan ända ute på Grenen i Skagen. För etthundra år sedan, 1917, började man dela ut ett författarpris i Holger Drachmanns namn. Det heter Drachmannlegatet och delas ut på Holgers födelsedag den 9:e oktober.


Drachmanns hem i Skagen är numera museum. Fotograf: Bokskorpionen.

Man spelade in en film i Danmark 1932 med Holger Drachmanns Kirke og orgel som inspiration. Filmen fick namn efter novellen. Handlingen skiljer sig dock en del från novellen, har jag förstått. I filmen spelade Karin Nellemose rollen som den olyckliga Grethi. Karin Nellemose blev senare mycket känd som Misse Møhge i den populära TV-serien Matador.




PS Kirke og orgel passar förstås utmärkt i novellutmaningens kategori "en novell av en författare som också är poet". DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...