tisdag 16 maj 2017

En engelsk gentleman

Jag håller på att läsa en trilogi, skriven av den brittiska författaren Jane Gardam. Första boken heter En engelsk gentleman och är översatt till svenska av Annika Hultman Löfvendahl och Jan Hultman. Den har jag nyligen läst ut, och den gav verkligen mersmak. Dessvärre måste jag vänta på att få läsa de båda återstående delarna till senare i år. Men den som väntar på något gott ...


Omslag: Moa Schulman.

Sir Edward Feathers är En engelsk gentleman ända ut i fingerspetsarna. Den som möter honom första gången kan säkert få en sinnebild av en man med typisk brittisk "stiff upper lip". Edward är numera en gammal man, och många av hans kollegor, såväl yngre som äldre, har bilden av honom som en person vars liv "rullat på" utan större händelser och vars karriär varit framgångsrik och spikrak. Inget kunde vara mera fel.

Jane Gardam avslöjar sakta och lugnt ett liv, som är riktigt tragiskt. Edward är ett av "imperiets barn". Hans föräldrar hade en gång i tiden valt, eller kanske mer eller mindre tvingats, att bosätta sig Malaya, som var en del av det brittiska imperiet. Att växa upp i Malaya* skulle nog inte vara så illa på sätt och vis. Men gemensamt för "imperiets barn" var att de för det mesta skildes från sina föräldrar vid fem års ålder för att ensamma sändas tillbaka till Storbritannien och fostras och skolas där. Så hade det alltid varit. Så skulle det bli även för Edward. Men kanske blev hans upplevelser värre än för andra imperiebarn. Edwards liv inleddes på ett tragiskt sätt redan då hans föddes. Hans mamma dog i barnsäng. Hans far var troligen skadad av sina krigsupplevelser i första världskriget och kunde inte känslomässigt ta sig an sonen. Sin första anknytning fick han till en ung malayisk flicka, som tog hand om honom. Från denna miljö rycktes han så småningom upp och sändes till Storbritannien. Där fortsatte tragedin. Tillsammans med ett par okända kusiner placeras Edward hos en fostermor, som inte tar särskilt mycket betalt för sin insats. Men det fanns en anledning till det. Senare blir det internatskolan som formar honom. Hela tiden är enda kontakten med fadern i stort sett att denne betalar för sonens uppehälle.

Det är inte konstigt att Sir Edward Feathers vuxit upp och blivit en advokat med "stiff upper lip". Känslorna från barndomen tränger han undan och håller i schack. Det går "bra" ända till han blir gammal. Det är som nybliven änkeman läsaren först får möta Gamle Filth, som han kallas. I ensamheten efter hustruns död kommer tankarna på det som varit. Pö om pö får läsaren ta del av vad som hänt i Edwards liv – ett liv som kollegorna i sin okunskap betraktar som i det närmaste händelselöst. Ytligt sett kan det se så ut; karriär, äktenskap (visserligen barnlöst) och efter pensionen en flytt tillbaka till Storbritannien. Filth som smeknamn har Edward själv hittat på. Det är en förkortning av Failed In London, Try Hongkong och avslöjar lite av Edwards karriärväg.

Om du gillar gripande böcker, som berättas lågmält och lugnt, är En engelsk gentleman en bok jag varmt kan rekommendera. Jag ser mycket fram emot att få läsa de båda övriga delarna så snart de kommer ut. Bok nummer två, En trogen kvinna, är en berättelse ur Edwards hustrus perspektiv. Hon tycks ha levt i sin makes skugga, som ett alltid närvarande stöd, men är det verkligen så? Vissa antydningar om annat finns i första boken. Tredje delen heter De sista vännerna, och i den är advokaten Terry Veneering huvudperson. Han är Edwards kollega och konkurrent genom livet. Deras mycket spända relation blir inte bättre av att Terry har ögon för Edwards hustru. Läsningen i höst är räddad! ;-)





PS Bli inte avskräckt då du ser att inledningen av boken är utformad som en scen ur en pjäs. Resten av berättelsen är skriven i romanform. DS

*Malaya är numera en del av Malaysia.

2 kommentarer:

  1. Jag är så nyfiken på den här boken. Din recension gjorde mig inte mindre sugen på den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att höra att jag väckte din nyfikenhet än mer! :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...