måndag 24 april 2017

Vägen till Sugar Maple Inn

När jag läste Vägen till Sugar Maple Inn blev jag väldigt nyfiken på Vermont i USA. Miljöskildringarna i boken var nämligen mycket lockande. Aptitretande var också alla kakor, pajer och andra bakverk, som bakades. Huvudpersonen, Olivia Rawling, är nämligen konditor. Louise Miller, som skrivit boken, är även hon konditor från början. Carina Jansson har översatt boken till svenska.


Läckert omslag, gjort av Sanna Sporrong.

Konditorn Olivia har ställt till det för sig på sin arbetsplats i Boston. Hon har råkat sätta fyr på en stor efterrätt, som ska serveras på en betydelsefull middag. Det är inte bara desserten som tar eld – branden sprider sig i lokalen och skapar tumult på den fina festen. Olivia bestämmer sig för att fly till sin bästa väninna, som bor i Vermont. Där får hon chansen att börja på ny kula genom ett jobb hos den stela och högdragna Margaret, som är innehavare av pensionatet Sugar Maple Inn.

Olivia bosätter sig i en liten stuga på pensionatets ägor och påbörjar sitt samarbete med pensionatets kock. Hon kommer snabbt underfund med att äpplepajer har en alldeles särskild betydelse i trakten. Inte nog med att hennes "inträdesprov" till anställningen var att baka en äpplepaj – hela bygden engagerar sig starkt i den årliga pajtävlingen. Margaret har vunnit denna tävling under många, många år i rad. Men för några år sedan hände något – en annan kvinna tog hem segern och har därefter vunnit de senaste tävlingarna. Frågan är om Olivia kan hjälpa Margaret att återta mästartiteln? Vill hon ens hjälpa den buttra kvinnan?

Parallellt med köksbestyren lär Olivia känna befolkningen i trakten, bland annat en tilldragande man vid namn Martin. Han tillhör en stor släkt, som alla bor kvar i omgivningarna, medan han själv flyttat till en helt annan del av landet. Just nu är Martin bara hemma tillfälligt för att hjälpa till med skötseln av gården och vården av sin dödssjuke far. Det finns en gryende attraktion mellan Olivia och Martin, men den kompliceras av att Olivia lämnat någon bakom sig i Boston. Denne någon dyker plötsligt upp i Olivias nya idyll. Ännu mer komplicerat blir det då en fästmö till Martin kommer till Vermont, lagom till faderns begravning. Olivia ser ingen annan utväg än att återigen fly sin väg. Men hur går det då med äpplepajtävlingen? För att inte tala om det stora bröllop, som pensionatet tagit på sig att arrangera.

Gillar du att läsa feelgood-romaner är Vägen till Sugar Maple Inn verkligen något för dig. Här finns en perfekt avvägd blandning av kärlekstrassel, familjehemligheter, mumsiga bakverk och vacker natur. Musik, och att traktera olika instrument, spelar en viktig roll för många av personerna i berättelsen. Allra sist i boken får du ett läckert recept på en prisbelönt äpplepaj. (Vems prisbelönta paj det är, tänker jag inte avslöja! Hihi!) Detta är Louise Millers debutbok. Om författaren fortsätter att skriva romaner som denna, kommer jag definitivt att läsa dem.2 kommentarer:

  1. Då behåller jag denna på min nyfiken-på lista :) Har haft den där ett bra tag, men vill inte skaffa nya böcker just nu så det får vänta :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Boken skulle kunna vara perfekt semesterläsning för dig, föreslår jag. :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...