fredag 21 april 2017

Hjärnstark

När jag var liten fick jag lära mig att man aldrig kunde få fler nya hjärnceller. Däremot kunde man förstöra de man hade genom till exempel alkohol- eller narkotikamissbruk. Förstörda hjärnceller var för evigt förstörda och några nya fick man alltså inte. Det var ju egentligen en ganska deprimerande "sanning" från den tiden. Desto roligare är det då att läsa Anders Hansens bok Hjärnstark och upptäcka att det jag en gång fick lära mig inte stämmer. Hjärnan kan visst skapa nya hjärnceller!


Omslag: Lisa Zachrisson

Anders Hansen är överläkare i psykiatri och har fördjupat sig mycket i olika forskningsarbeten om hjärnan. I sin bok Hjärnstark berättar han om vad man kommit fram till i denna forskning. Anders skriver på ett lättförståeligt och entusiasmerande sätt – det är både lätt och mycket fascinerande att läsa hans bok.

Det är helt otroliga saker som kommit fram i hjärnforskningen de senaste åren! Det handlar inte bara om att hjärnan bildar nya celler och att nya kopplingar skapas mellan cellerna. Man har också studerat om det går att förbättra minnet, stärka koncentrationsförmågan, öka kreativiteten och bromsa demens. Svaret är att det går alldeles utmärkt att göra dessa saker. Och hör och häpna; den gemensamma nämnaren för att förbättra dessa förmågor och att bromsa demens, dämpa stress, oro och ångest samt bota depressioner handlar om fysisk aktivitet. Om man rör på sig mer stärker man sin hjärna och dess förmågor.

Anders förklarar också tydligt varför det är så. Hela vår kropp inklusive vår hjärna är skapad och anpassad för ett nomadliv som jägare och samlare. Även den tid då vi levde som bofasta jordbrukare passade kroppen och hjärnan bra. Men för tvåhundra år sedan hände något – vi blev industrialiserade. Alldeles nyligen har vi dessutom blivit digitaliserade och ägnar våra dagar åt ett stillasittande liv framför en eller annan sorts skärm. Detta stillasittande liv är varken kroppen eller hjärnan anpassade för. Evolutionen går nämligen betydligt långsammare än den tekniska utvecklingen. Hjärnan är skapad för ett rörligt liv – och ett rörligt liv utvecklar hjärnans förmågor.

Förmodligen rörde sig våra förfäder jägarna och jordbrukarna mer än dubbelt så mycket som vi gör idag, berättar Anders i sin bok. Vi borde ha dem som förebild för hur vi ska leva våra liv, tänker jag.

Om du vill kan du se och höra Anders i ett intressant föredrag på Karolinska Institutet. På Sveriges Utbildningsradio kan du se föreläsningen fram till den 30/6 i år.

Hjärnstark är en bok som alla borde läsa, tycker jag!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...