![]() |
Omslag: Sara R Acedo. |
Hannah Lönn, som sedan många år är klädskapare i Stockholm, tar semester från jobbet och kör sin lilla bil ner till det småländska samhället Eneby. Avsikten är att hon ska hjälpa sin faster, som gjort sig illa i foten och behöver avlastning i hushållet. Det är inte helt lätt att komma från huvudstaden och försöka assimilera sig i ett mindre samhälle. Hannah är en ensamstående och självständig kvinna. Hon kör både bil och röker. Dessutom gör hon sig märkvärdig genom att stava sitt namn med ett "h" på slutet. Dessa saker ses inte med blida ögon. Snart pratas det om den främmande fågeln. Somliga i byn är mycket benägna att skvallra om andra, medan vissa försöker hålla sig utanför sladdret. Alla vet allt om varandra i den lilla orten – tror de i alla fall.
Det är ett bröllop på gång i byn och Hannah får fullt upp med att sy festklänningar åt traktens alla damer. Då inträffar plötsligt ett mord, som skakar om hela idyllen i dess grundvalar. En av kvinnorna i byn påträffas med en sysax stucken rakt in i hjärtat. Skvallret får förnyad fart. Vem kan ha genomfört ett så bestialiskt brott? Inte kan det vara någon av byns fasta invånare. Blickarna riktas snart mot både Hannah och mot en luffare som just då befinner sig i trakten. Hannah, som i viss mån får höra en del byskvaller, inser att samhällets invånare sluter sig gentemot poliserna som ska utreda brottet. Byns djupaste hemligheter ska inte komma i dagen. I sin roll som sömmerska upptäcker hon saker, som annars inte hade avslöjats. Hon bestämmer sig för att hjälpa poliserna lite på traven och inleder sina egna efterforskningar om mordet.
Gillar du klassiska pusseldeckare är detta en perfekt bok för dig! Marie Bengts har lyckats väl med intrigen. Nästan alla Enebys invånare tycks ha motiv för att mörda. På så sätt blir det riktigt klurigt att som läsare försöka lösa gåtan. Att som nutida författare skapa en berättelse, som "andas" femtiotal, kan inte vara helt lätt. Men Marie har lyckats väldigt bra. Språket är välvalt och miljöer, människor, klädvanor och sedvanor känns tidsmässigt genuina. Det var bara på något enstaka ställe i boken, som jag reagerade och kände att ett visst ordval inte hörde hemma på femtiotalet. Jag gillar personporträtten väldigt mycket. Det är många säregna personligheter som träder fram, utan att Marie för den skull faller i stereotypfällan. Marie låter Enebys befolkning "få plats" ordentligt. Som läsare kan jag leva mig in så väl att det nästan känns som att jag själv också är där. Om jag förstått saken rätt, är En sax i hjärtat tänkt att vara första delen i en serie. Jag kommer definitivt att "hänga på låset" då nästa bok kommer ut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar