onsdag 12 april 2017

Brev från Cosmos 3

Science Fiction-föreningen Club Cosmos har gett ut sitt tredje nummer av den digitala tidskriften Brev från Cosmos. Det skedde förstås redan i februari. Klicka på länken, så finner du Brev från Cosmos 3.


Framsida: Peter Bengtsson.

Precis som tidigare nummer av tidskriften, innehåller den en mängd mycket läsvärda noveller. Tre av dem är vinnarnovellerna från en novelltävling arrangerad till Arne Sjögrens minne. De andra tre är vinnarna i en annan tävling, inriktad på genren steampunk. Några av dem är humoristiska medan en del manar till eftertanke.

Eftersom jag åsidosatt mitt deltagande i Helenas novellutmaning ganska länge nu, passar det bra berätta om de här novellerna och koppla dem till passande kategorier i novellutmaningen.

Anna Blixt har skrivit novellen En historia om tokar, muttrar och bakverk. Det är en rolig, lättsam och på samma gång tänkvärd berättelse om en märklig stad och dess invånare. Staden är delad i sex olika tidszoner och det är komplicerat att leva på en sådan plats, det kan man verkligen förstå. Ibland inträffar tidsbävningar. Även mycket små sådana kan riskera att ställa till det rejält. Det får huvudpersonen i berättelsen erfara. Hur det går för honom och de andra tycker jag att du ska läsa i Annas välskrivna novell. Jag placerar den i kategorin "en novell där någon råkar ut för en olyckshändelse" i novellutmaningen.

Oskar Källner har skrivit novellen Sten mot sten. Det väldiga riket Större Britannien är på väg med en stor armada krigsfartyg för att kväsa en liten, uppstudsig stadsstat vid namn Götheborg. Vad drottningen av Större Britannien och hennes amiral inte räknade med, är de smarta och humoristiska götheborgarnas list. Läs den både roliga och tänkvärda Sten mot sten och ta reda på hur det går. Jag tycker att den passar i kategorin "en novell med ett lyckligt slut".

Marcus Olausson har skrivit novellen Temakarens dotter. Thea är temakarens dotter och hon försöker överleva i en grym värld genom att sälja te, tillagat på den märkliga och hälsobringande örten Blodklamra. Växten är mycket sällsynt och växer på otillgängliga platser. Det är med fara för livet, som Thea försöker skörda den. När hon sedan försöker sälja sitt te har hon svårt att bli trodd. Det är också stor risk att utsättas för rån. Temakarens dotter är en mycket läsvärd novell. Jag tycker att den hör hemma i kategorin "en novell med ett yrke i titeln".

Marcus Olausson har också skrivit novellen Olori. När du läser Olori får du ett nytt perspektiv på hur det kan vara att sitta bland skrothögarna och tillvarata värdefulla metaller från diverse teknisk utrustning, som dumpats av europeiska länder i Nigeria. Enitan är morfar till en liten flicka, och för att överleva jobbar han bland skrothögarna. Den lilla Abenis tillkomst är djupt tragisk, men hon betyder oändligt mycket för sin morfar. Han lär henne att med kunskap, drömmar och förståelse kommer hon att kunna förändra världen. Det gör hon också, men kanske inte på det sätt som Enitan tänkt sig. Olori är mycket välskriven och väldigt gripande att läsa – en klart läsvärd och viktig novell. Jag tycker att den passar bra i kategorin "en novell där pengar spelar en stor roll".

Sara Swärd har skrivit novellen Novemberros. Att vara deprimerad och försöka bli frisk är centralt i denna berättelse. Huvudpersonen Ida har tur, för läkarvetenskapen har just kommit på en helt ny metod, nämligen att hibernera. Med hjälp av denna metod försänks Ida i dvala över vintern och när hon vaknar är hon som en ny människa. Metoden sprider sig och snart är det åtskilliga människor som får hjälp på detta sätt. Men har dvalan ett pris? Minns Ida och de andra allt vad de kunnat och lärt sig tidigare? Ta reda på detta genom att läsa Saras tänkvärda och fantasifulla novell. Den utspelar sig inte enbart på hösten, men denna årstid spelar en viktig roll. Därför tycker jag att den passar bra i kategorin "en novell som utspelar sig på hösten".

Fredrik Andersson har skrivit novellen Den stora nysningen. I en framtid har två medicinforskande läkare just gjort ett sensationellt fynd. De har hittat universums sista förkylningsvirus. Under åtskilliga år har mänskligheten inte blivit sjuk alls, så fyndet är verkligen en sensation. De båda läkarna lyckas framställa en drog ur detta virus – en drog som bjuder på helt nya upplevelser för den som använder den. Vederbörande får uppleva den märkliga känslan av en nysning, allt från den kittlande starten till den explosiva kulmen, samt hur det är att vara rejält snuvig. Folk blir som galna efter att få inta denna virusdrog. Givetvis sker allt under kontrollerade former. De båda läkarna tjänar rejält med pengar. Men "mycket vill ha mer" och de försöker utveckla nya idéer till sjukdomsdroger. Den stora nysningen är verkligen en riktigt fantasifull och underhållande berättelse. I novellutmaningen passar den in i kategorin "en novell av en författare vars efternamn börjar på samma bokstav som ditt".

Nu hoppas jag du blev riktigt nyfiken på att läsa de här novellerna. Du kan ladda ner ditt exemplar av Brev från Cosmos alldeles gratis genom denna länk. Där finner du också de båda tidigare utgåvorna av tidskriften, om du har missat dem. I det senaste numret kan du, förutom novellerna, också läsa fina boktips inom genrerna sci-fi och fantasy.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...