Omslag: Wickholm formavdelning. |
Visste du att träden i en skog samarbetar med varandra? Att de "talar" med varandra? Att de kan känna smärta? Att de uppfostrar sina barn efter särskilda "trädpedagogiska" regler? Att de har sitt eget "internet"? Att de kan bli mycket, mycket gamla om de får leva som de själva önskar? Jag hade ingen aning om allt detta innan jag läste Trädens hemliga liv. Att skogen har en läkande kraft för en stressad nutidsmänniska kände jag till. Men varför är det så? Allt detta och mycket mer berättar och förklarar Peter Wohlleben på ett lättläst, trevligt och underhållande sätt.
Träden är inte bara det man ser; en stam och en krona med blad. Nej, ett otroligt rikt liv pågår i "underjorden" hela tiden. Varje trädart samarbetar med varandra inom arten genom rötterna. Då rötterna inte räcker till finns "snälla" svamparter till hands, vilket ger båda parter fördelar. Det är denna samverkan mellan träd och svamp som fungerar som trädens eget internet, som gör att de kan kommunicera med varandra. Bland annat tack vare dessa faktorer kan en trädindivid växa sig stor och ståtlig och bli mycket gammal. Trädens barn fostras att "ta över" vid rätt tidpunkt, när gamlingarna börjar tackla av. Det finns förvisso enstöringar också i trädens värld. Björkar är ett sådant exempel. Dessa träd växer snabbt till sig, föredrar att sköta sig själva, men blir inte heller särskilt gamla med trädmått mätt.
Det tragiska för träden och skogen är människans påverkan. Vår syn på så kallad trädvård och skogsvård går helt enkelt stick i stäv med hur träden vill ha det. Som tur är har en del yrkesmänniskor insett detta. Det har till och med visat sig att skog som får växa och frodas efter sina egna önskemål också är den skog som ger mest avkastning, sett ur människans ögon. Den ensidiga odlingen av till exempel gran leder bara till en utarmad skog med träd som vare sig samarbetar med varandra eller är särskilt friska. Sorgligt var det också att läsa om de så kallade "gatubarnen" bland träden. Det är de stackars träd, som tvingas föra en tynande tillvaro som träd i städerna, begränsade av asfalt, rördragningar i marken och hårt ihoptryckt jord.
När jag läste Trädens hemliga liv, slog det mig flera gånger att mänskligheten har mycket att lära av träden. Då tänker jag framförallt på samarbetet mellan individerna inom en trädart. Det är mycket fascinerande att de tar så väl hand om varandra. Om en av dem blivit lite "krasslig" stöttar de andra med näring genom rötterna. Om en fara hotar i form av insektsangrepp varnar de varandra. Mycket intressant! De har insett att de inte är starkare än den svagaste länken. Alltså ger de sitt stöd till den som behöver det. Jag kom också att tänka på Enterna i J R R Tolkiens Sagan om ringen. Dessa enorma, vandrande träd från fantasins värld har mycket gemensamt med "vanliga" träd – inte minst långsamheten och faktiskt även det faktum att riktiga träd också "vandrar". Tror du mig inte? Läs Peters bok, så ska du få se!
![]() |
Peter Wohlleben. Bild via MDR Kultur. |
Trädens hemliga liv förmedlar på ett mycket välskrivet och pedagogiskt sätt massor av fascinerande information och forskning om skogen och träden. Man märker att Peter Wohlleben verkligen älskar skog och natur i allmänhet och träd i synnerhet, att han gillar sitt jobb och inte minst att han är rätt man på rätt plats. Hans starka engagemang för träden är mycket tydligt. Peters målande beskrivningar av träden och deras liv, vanor och önskemål väcker min nyfikenhet och fascination. Min förståelse för träden som individer och deras liv tillsammans i skogen har verkligen ökat. Från och med nu kommer jag att gå mina skogspromenader med helt andra ögon.
PS Peter Wohlleben har besökt TV-programmet Skavlan. Vad han berättade då kan du se i detta klipp. DS
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar