lördag 18 mars 2017

Det onämnbara

Det har blivit dags att skriva om den nästsista novellen i mitt projekt Lördagar med Lovecraft. Den heter Det onämnbara och är en riktigt ruggig berättelse från H P Lovecrafts penna. Oskar Källner har översatt den till svenska.


Ruggigt passande illustration, gjord av Andreas Raninger.

I den här berättelsen får vi återigen möta Randolph Carter*. Han sitter med sin vän Joel Manton på en kyrkogård och pratar. Joel är tveksam till om det kan finnas mystiska och oförklarliga händelser. Randolph, vis av egen erfarenhet, är övertygad om det motsatta. Därför blir han frestad att överbevisa sin vän.

Randolph börjar berätta en gammal historia, som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Under berättelsens gång börjar det mörkna runt de två vännerna. Joel lyssnar spänt och till sist undrar han var allt det Randolph berättat har utspelat sig. Det visar sig att alltsammans faktiskt har ägt rum precis intill den kyrkogård de befinner sig på. Joel vill då gärna bli visad till det hus, som spelar en central roll i Randolphs berättelse. De båda vännerna beger sig dit, men det skulle de kanske aldrig gjort!

Lyckas Randolph övertyga sin vän om att Det onämnbara verkligen existerar? Överlever de besöket i det gamla övergivna huset? Den här ruggiga berättelsen måste du bara läsa! Jag kommer inte att avslöja hur det går.
*Randolph Carter mötte jag första gången i novellen Randolph Carters berättelse, som ursprungligen publicerades 1920. Det onämnbara kom ut fem år senare.

2 kommentarer:

  1. Fööör läskig för mig ... ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag "nöjer" mig med skräckberättelser i novellform – annars blir det alldeles för mycket läskigheter för mig också! :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...