fredag 17 februari 2017

Glädje: konsten att finna lycka i en osäker tid

Under en vecka i april 2015 träffades Dalai Lama och Desmond Tutu – två vänner och tillika andliga mästare – för att i sällskap av Douglas Abrams prata om glädje och lycka. Deras samtal utmynnade i boken Glädje: konsten att finna lycka i en osäker tid. Den är översatt till svenska av Lisbet Holst.
Dalai Lama är Tibets högste andlige ledare och också ledare för landets exilregering. Desmond Tutu är ärkebiskop emeritus i Sydafrika. Båda dessa herrar har upplevt stor sorg och djup tragik under sina långa liv. Genom sina olika erfarenheter har de trots motgångar ändå lärt sig att finna glädje, mening och lycka i livet. Douglas Abrams är författaren, som bidrar till samtalet med bland annat sin research inom vetenskapen på området. Han intervjuar de båda erfarna ledarna, sammanfattar och nedtecknar det som framkommer under denna träff.

Desmond Tutu genomför, trots sjukdom, den långa resan till Dharamsala i Indien för att sammanstråla med sin vän. Douglas Abrams har tillsammans med ett team länge förberett detta möte. Hela projektet omgärdas av rigorös säkerhet. Trots dessa faktorer framstår veckan som präglad av just glädje. De båda andliga ledarna är varandras bästa vänner och återseendets glädje är stor. De skojar och retas med varandra på samma gång som de förmedlar klokskap och viktig erfarenhet.

Att läsa Glädje: konsten att finna lycka i en osäker tid tar tid. Det är en bok full av tänkvärda synpunkter och erfarenheter. Långsam läsning anbefalles och även i viss mån omläsning av en del stycken. Det finns verkligen mycket att fundera över i boken, alltifrån den västerländska egocentrismens konsekvenser till tankens makt över våra liv. Som läsare får man även i viss mån en inblick i Dalai Lamas respektive Desmond Tutus liv, vilket också är väldigt intressant. En mycket läsvärd bok!
PS Besök gärna bokens hemsida – The Book of Joy – om du vill läsa mer om boken och dess syfte. DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...