söndag 25 december 2016

Hjältinna eller kätterska

Dagens novell i novellutmaningen är en berättelse, som skrivits av Augustprisvinnaren Lina Wolff och publicerats i Sydsvenska Dagbladet. Den heter Hjältinna eller kätterska och handlar om ett av Skånes helgon, nämligen Magnhild av Fulltofta.


Illustrationer av Magnhild på fönster
i Fulltofta kyrka. Konstnär: Hugo Gehlin.
Bild via Wikipedia.

Magnhild var mån om de fattiga. Trots att hon själv inte ägde mycket, ville hon ändå dela med sig. Hennes svärdotter var av en annan åsikt och ville spara i ladorna. Det sägs att Magnhild blev mördad på svärdotterns begäran. Eller var det kanske rentav svärdottern, som själv höll i bågen och riktade den dödande pilen mot Magnhild. Ingen vet egentligen med säkerhet. Men kanske gick det till som i Lina Wolffs välskrivna novell.


Sankta Magnhilds källa. Fotograf: LittleGun.

I mellanskåne finns en källa, som heter Sankta Magnhilds källa. Det sägs att då Magnhilds kropp skulle föras till den sista vilan, behövde kistbärarna vila längs vägen. Där de ställde ner kistan sprang en källa fram. Jag har tillbringat mycket tid i skogarna runt omkring denna plats, men faktiskt aldrig varit framme vid källan och jag har egentligen aldrig vetat vem Magnhild var. Linas novell gjorde mig riktigt nyfiken – kul att litteratur kan väcka ens vetgirighet! :-)

*

Den här novellen skulle lätt kunna placeras i tre olika kategorier i novellutmaningen. Det är nämligen första gången jag läser något av denna författare (kategori nummer fyra). Novellen utspelar sig i historisk tid (kategori nummer nio). Jag väljer att placera den i kategori nummer åtta; en novell av en författare som kommer från samma landskap som du bor i.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...