fredag 30 december 2016

Bläckfisken Casper

Förra veckan skrev jag om två nyupptäckta varelser, som fått namn efter litterära figurer. Den flygande elefanten Dumbo har gett namn åt en liten bläckfisk och Godric Gryffindor i Harry Potter-böckerna har gett namn åt en spindel med annorlunda utseende. Genom natursidan.se har jag blivit uppmärksammad på ännu en bläckfisk, som fått ett litterärt smeknamn.


Lille Casper, fotograferad av NOAA Office of Ocean Exploration and Research.

På flera tusen meters djup utanför Hawaii har man funnit en helt ny bläckfisk. Dess utseende är likt spöket Casper från boken Casper The Friendly Ghost* och därför har forskarna gett den detta smeknamn. Tyvärr är "Casper" och hans medhavsinvånare starkt hotade, berättar natursidan.se. Människan jagar sällsynta metaller till mobiltelefoner och datorer. När man inte längre finner dessa i marken, har man börjat exploatera havsdjupen. Detta innebär en stor fara för de växter och varelser som lever där. Hoppas verkligen att forskarna får företräde och att man slår vakt om det ännu till stora delar okända naturliv, som finns i djuphaven.
*Casper The Friendly Ghost publicerades som barnbok 1939. Den skapades av Seymour Reit och Joe Oriolo. Senare blev Casper både seriefigur och film.

2 kommentarer:

 1. Kul detta hade jag ingen aning om:)
  Hoppas att 2017 blir ett riktigt bra år för dig
  kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Kan verkligen rekommendera natursidan.se – mycket intressant att läsa där!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...