lördag 12 november 2016

Bläckfisken - havsmonster och superhjälte

Bläckfisken är ett djur, som genom tiderna alltid tvingats ikläda sig rollen som farlig, ond och full av illvilja mot allt och alla som kommer i dess väg. Denna slutsats drog herr Bokskorpion och jag idag då vi besökte utställningen Bläckfisken på Sjöfartsmuseet i Göteborg. Men vi tycker att det egentligen är en orättvis syn på ett så fascinerande djur, som funnits på jorden så väldigt mycket längre än människan. Redan för 450 miljoner år sedan simmade bläckfiskar i haven på jorden.


Vanlig åttaarmad bläckfisk.

I själva verket är detta ryggradslösa djur ett väldigt intelligent djur. Man har till exempel sett hur den åttaarmade bläckfisken klarar av att öppna skruvlock på glasburkar och att de kan använda verktyg för att lösa problem. Just den åttaarmade bläckfisken anses vara det mest intelligenta bland de ryggradslösa djuren.


Den åttaarmade igen.

Bläckfiskarna delas in i olika grupper, inom vilka det finns flera olika arter. Åttaarmad bläckfisk är en grupp. Det är en sådan som syns på bilderna här ovanför. Inom den gruppen finns det runt 300 kända arter. Övriga grupper är tioarmad bläckfisk (omkring 300 arter), sepialiknande bläckfisk (100 arter), nautilus (5 arter) och vampyrbläckfisk (hittills endast en art).


Extravagant sepiabläckfisk.

Bläckfiskar är spännande djur som kan kamouflera sig i förhållande till sin omgivning både vad gäller färg och form. De förflyttar sig snabbt med hjälp av sina sifoner. De är dessutom riktiga muskelpaket. Faktum är att 90 procent av bläckfisken består av muskler. De har tre hjärtan; ett som pumpar runt blodet och två som förser hela kroppen med syre från gälarna. Deras blod är blått eftersom det innehåller koppar. Människoblod är rött på grund av att vi i stället har järn i vårt blod.

Jättebläckfisken och kolossbläckfisken är två arter i gruppen tioarmad bläckfisk. De kan bli riktigt stora, uppåt 20 meter, och det är säkert sådana som synts till och skrämt upp gamla tiders sjömän. Därmed kan man föreställa sig att de gett upphov till myten om jättebläckfiskar, som skulle kunna dra ner hela skepp under ytan. Kraken kallas en av dessa mytomspunna jättar. Vad man däremot vet med säkerhet är att dessa enorma bläckfiskar har världens största ögon. De är 27 centimeter i diameter och med dem klarar bläckfisken att se små självlysande mikroorganismer på 400 meters håll. Klart imponerande!

Bläckfiskar kan man möta i både litteratur, filmer och seriemagasin. Tyvärr är de i de flesta fall framställda som onda, blodtörstiga monster. I klassikern En världsomsegling under havet, skriven av Jules Verne, förekommer exempelvis en jättebläckfisk. H P Lovecrafts kultmonster Cthulhu har bläckfiskliknande tentakler i ansiktet.

Blir du också nyfiken på bläckfisken? Besök gärna den fina utställningen på Sjöfartsmuseet i Göteborg! På lördagar kl 14.00 kan man få en guidad tur och dessutom få se när bläckfiskarna får mat. Mer information finner du på museets hemsida.PS Bilderna är tagna av Bokskorpionen. Givetvis utan blixt för att inte störa bläckfiskarna. DS

2 kommentarer:

  1. Intressant! Jag måste genast googla vampyrbläckfisk...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det spännande! Här kommer en länk till vampyrbläckfisken om någon annan också blir nyfiken. :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...