söndag 2 oktober 2016

Skadedjur

Veckans novell i novellutmaningen heter Skadedjur och är publicerad i novellsamlingen Förresten gör folk så märkliga saker nuförtiden. Åsa Foster heter författaren.


Omslagsdesign: Sara R Acedo.

Genom en släktings försorg börjar novellens huvudperson arbeta på en bilfirma. Tanken är att han ska bli bilförsäljare, eftersom släktingen bestämt hävdar att "i vår släkt kan vi sälja is till pingviner". Huvudpersonen själv är mera tveksam till om han verkligen är en försäljare. Släktingen tar med honom till en bekant, som äger en bilfirma och saken blir klappad och klar. Inledningsvis måste han börja från grunden genom att rekonditionera bilarna, hävdar den stroppige kollegan som är satt att sköta hans internutbildning. Detta håller huvudpersonen på med länge och väl, innan han börjar tycka att det blir för mycket. Han begär att få lära sig sälja bilar i stället. "Den stroppige" beter sig arrogant mot honom, men låter honom ändå få prova att sälja en bil. En dag kommer en mycket vacker kvinna in i bilhallen. "Den stroppige" tar genast hand om henne. Efter mycket tittande på olika bilar ber kvinnan att få provköra firmans i särklass dyraste och lyxigaste bil. "Den stroppige" säger åt huvudpersonen att lämna ut bilnycklarna och ber inte ens att få se kvinnans körkort innan hon ger sig iväg. Däremot kräver han av huvudpersonen att han ska bli kvar på firman och vänta på kvinnan, när hon efter en timme fortfarande inte kommit tillbaka och det hunnit bli mer än stängningsdags. "Den stroppige" hävdar att det var huvudpersonen som lämnade ut nycklarna och att det därmed är han som är ansvarig för vad som nu ser ut som en regelrätt bilstöld. Huvudpersonen blir kvar på firman i timtal ... och vad som sedan händer tycker jag att du ska läsa i novellen! ;-)

Jag gillar Åsa Fosters berättarstil. Hennes novellsamling Förresten gör folk så märkliga saker nuförtiden är verkligen läsvärd. Jag har läst hela och har hittills recenserat en av de övriga berättelserna i samlingen, nämligen Titanic. I den recensionen beskrev jag vad jag tycker är så bra med Åsa sätt att berätta. Det är inte utan att jag är sugen på att läsa hennes första samling; Man måste inte alltid tala om det.

*

Skadedjur placerar jag i kategorin "en novell med en huvudperson som har ett husdjur" i årets lista för novellutmaningen.2 kommentarer:

  1. Åsa Foster har jag aldrig läst. Tack för tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan verkligen rekommendera henne. God läsning! :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...