fredag 9 september 2016

Titanic

Nu är det äntligen dags att börja läsa noveller till årets novellutmaning igen! Första novellen i detta läsprojekt är Titanic. Den är skriven av Åsa Foster*. Jag har inte läst något av henne tidigare, men nu har jag gett mig på hennes andra novellsamling, Förresten gör folk så märkliga saker nuförtiden.


Omslagsdesign: Sara R Acedo.

Minna och hennes pojkvän Filip flyttar från Borås till Lund, eftersom han ska studera där. Minna funderar själv på om hon eventuellt ska läsa något ämne eller kurs, men får i stället jobb som receptionist i Malmö. Hon funderar på hur svårt det verkar vara att skaffa sig nya vänner som vuxen och i en främmande stad. Filip tycks däremot inte ha några problem med det, student som han är.

Så småningom upptäcker Minna att hon väntar barn. I samma veva börjar hon engagera sig lite mer i att bygga relationer med några kollegor på arbetsplatsen. Det finns särskilt en hon gärna vill bli vän med, en som just nu är mammaledig. Genom några väl valda vita lögner lyckas Minna få kontakt med den föräldralediga. Hon får till och med en inbjudan till en kaffestund hemma hos denna kvinna och hennes lille son. Möjligen är det så att Minna sedan ångrar att hon gick dit. Hon får nämligen höra att en förlossning är som en resa med Titanic.

Detta är den första novellen i Åsas samling Förresten gör folk så märkliga saker nuförtiden. Så fort jag läst klart den ville jag bara läsa en till och en till av de här välskrivna berättelserna. De skildrar vardagliga människor i vanliga miljöer. Många av dem bor runt om i Skåne. En del av dem reser till Skåne av en eller annan anledning. På ett enkelt och krusidullfritt sätt beskriver Åsa hur de har det med sig själva och med andra. Åsa har en helt fantastisk förmåga att återge det som sker – som om hon vore en fluga på väggen – utan minsta darr på pennan. Extra roligt är det att känna igen alla de små och stora skånska orter, som nämns. Jag kommer helt klart att presentera fler av hennes noveller här i novellutmaningen!

*

Titanic placerar jag i kategorin "en novell som är den första i en novellsamling" i årets lista för novellutmaningen.*Åsa Foster kommer att besöka årets Novellfest i Lund nu i helgen. Läs mer om denna trevliga tillställning genom denna länk.

2 kommentarer:

  1. Tack för tips, jag har nu själv läst hela boken, faktiskt: http://jsprbok.blogspot.com/2016/10/103-asa-foster-forresten-gor-folk-sa.html

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...