söndag 25 september 2016

Mijito

Vad vore en söndag utan läsning av en novell till novellutmaningen? Veckans berättelse är en mycket gripande historia, skriven av Lucia Berlin. Niclas Hval har översatt den till svenska. Mijito heter den, och du finner den i novellsamlingen Handbok för städerskor.


Fotograf: Buddy Berlin. Omslag: Sara R Acedo.

Sjuttonåriga Amelia är nybliven mor. Hon kommer ursprungligen från Mexiko, men har flyttat till USA för att gifta sig med en ung landsman. Han flyttade före henne till det nya landet, och hon såg mycket fram emot återföreningen. Men saker och ting blev inte riktigt som hon tänkt sig. Maken är inte riktigt densamma som hemma i Mexiko. Han hamnar i fängelse, troligen för lång tid, och Amelia har inte klart för sig orsaken. Hon kan inte engelska och är beroende av släktingar till maken. Det lilla socialbidrag hon kan få tar släktingarna hand om. Då den lilla sonen föds står Amelia mer eller mindre handfallen i fråga om skötseln av honom och hon har ingen att fråga till råds. Att han, den lilla mijito Jesus, behöver hjälp av sjukvården får hon så småningom klart för sig. Hon tar med honom till en klinik, där utblottade människor som hon själv kan få hjälp. Kanske kan saker och ting ordna sig nu. Allra helst vill Amelia resa tillbaka till Mexiko – men hur ska det går till när hon inte har några pengar?

Denna historia berättas omväxlande ur Amelias respektive en klinikanställds perspektiv. Kvinnan som jobbar på kliniken har någon form av assisterande roll och är viktig framförallt när spansktalande patienter behöver tolkningshjälp. Därför blir hon involverad i Amelias gripande öde. Pö om pö får läsaren klart för sig hur Amelias liv ser ut och vad som händer under de korta månader som skildras. Novellen är mycket tragisk, och känsliga personer varnas härmed. När jag läser berättelser som denna får jag verkligen perspektiv på min egen moderna och bortskämda tillvaro. Hela Lucia Berlins novellsamling Handbok för städerskor är på det hela taget mycket bra och läsvärd.

*

Mijito (som för övrigt lär betyda ungefär "lilla älskling" på spanska) placerar jag i kategorin "en novell som handlar om en förälder och ett barn" i novellutmaningen. Den skulle också kunna höra hemma i kategorin "en sorglig novell", men den är ju redan upptagen av en annan berättelse.2 kommentarer:

  1. Har också läst Lucia Berlin i novellutmaningen - fast en annan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lucia Berlin har verkligen skrivit så många bra, tänkvärda och gripande noveller!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...