tisdag 2 augusti 2016

Tant i balans

Är du en tant? Eller känner du en tant? Då vet jag ett par utmärkta böcker för dig, antingen till dig själv eller som present. Eller varför inte både och? Tant i balans, skriven och illustrerad av Anna Eriksson är en underbar liten bok för alla tanter. Men innan du kastar dig över den, tycker jag att du ska läsa Äntligen tant!


Illustration: Anna Eriksson.

Gubbarna har Handbok för glada gubbar samt Tänkebok för glada gubbar, som är skrivna av Dag Sebastian Ahlander. Jag tyckte mycket om dem, och vill du veta mer kan du klicka på denna länk. Genom duktiga Anna Eriksson har gummorna, eller rättare sagt tanterna, fått sina lika glada och uppmuntrande böcker.

Från första början skrev Anna en bok, som heter Tantvarning. Den kom till då hon genomgick en smärre 40-årskris, enligt henne själv. Tyvärr är denna titel helt slutsåld på förlaget. Så småningom kom Äntligen tant! och nu i år publicerades Tant i balans. Den sistnämnda titeln finns som ebok i pdf-format. De båda övriga har endast publicerats som pappersböcker önske-eböcker.

Anna skriver och ritar med både humor och allvar om allt (eller nästan allt) vad en kvinna behöver veta för att känna sig bekväm i sin nya roll som tant. Att vara tant är verkligen inget att skämmas över eller sticka under stol med. Stoffet är hämtat från Annas egen verklighet samt från hennes omgivning.  Som Anna skriver i Äntligen tant!:
"Boken har tillkommit efter principen 'gräv där du står'. Därför kan likheter med verkliga personer, beteenden och uttalanden mycket väl överensstämma med verkligheten."
I Äntligen tant! får man följa tanten och hennes liv under ett helt år. Vad är viktigt för en tant under de olika säsongerna och högtiderna? Du får svaret genom Annas mycket roliga och mysiga bilder samt trevliga och tänkvärda texter. De där så kallade oxveckorna i början av året har Anna till exempel döpt om till "joxveckor" – helt underbart, tycker jag! :-)

I Tant i balans ger Anna dig väl avvägda rekommendationer för att få ett liv i harmoni. Som tant kan man känna sig skeptisk till olika självhjälpsböcker, så även Anna. Detta är hon noga med att poängtera. Men icke desto mindre finns det fina guldkorn att hämta, och Anna hjälper oss andra tanter att vaska fram dessa så att vi kan bli en tant i balans.

Anna Erikssons båda tantböcker är helt underbara, och skrivna och illustrerade med glimten i ögat. De personliga bilderna kan man studera länge, och texterna är både tänkvärda och roliga. Beroende på var i livet man själv befinner sig, finns det mycket att känna igen sig i. Anna bjuder också på några väl avvägda "tanttester" för dig som funderar på hur mycket tant du egentligen är eller om du till exempel vill veta om du är en citytant eller en lanttant. Tänk nu genast efter vilken tant i din omgivning, som du vill förära dessa båda trevliga böcker! Jag rekommenderar dem mycket varmt!
PS Ett besök på tantens egen hemsida rekommenderas också: tanten.nu. DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...