fredag 26 augusti 2016

En hyllning till H P Lovecraft

Det lilla, men mycket ambitiösa, förlaget Fafner Förlag har i samarbete med författaren Oskar Källner och illustratören Andreas Raninger satsat på att ge nytt liv åt den klassiske skräckmästaren H P Lovecrafts verk. Man har gått riktigt grundligt tillväga; närmare trettio noveller har hittills nyöversatts (ett par av dem är dessutom aldrig tidigare översatta till svenska) och ett stort antal nya, otroligt fina och häftiga omslag har skapats. Detta är sannerligen en riktigt fin hyllning till den klassiske mästaren!


Tjugo nya, spännande omslag till H P Lovecrafts noveller.
Bild via Fafner Förlag.

Min egen relation till H P Lovecraft, som levde mellan 1890 och 1937, och hans noveller började så smått då jag läste Oskar Källners novell Mannerskiölds herrgård. I efterordet nämndes Lovecrafts namn och jag hade då ingen aning om vem han var. Genom den kunnige herr Bokskorpion fick jag dock klart för mig att denne Lovecraft skrev berättelser inom området skräck, fantasy och science fiction och att han hade en lite speciell stil. Lovecraft lästes inte av väldigt många då han fortfarande levde. Men efter hans död har många noveller nått kultstatus och han har idag åtskilliga fans världen över. Så småningom fick jag klart för mig hur stor mytologin kring hans urmonster Cthulhu blivit, och då väcktes min nyfikenhet ytterligare. Jag fann dessutom Neil Gaimanns roliga spin-off till denne Cthulhu. Jag läste Lovecrafts novell om Cthulhu och jag bakade också en Cthulhu-paj. Läs mer om det projektet genom denna länk.


Howard Phillips Lovecraft. Fotograf: okänd.

Senare har jag läst flera av Lovecrafts noveller; The Statement of Randolph Carter, Dagon, Katterna i Ulthar samt Det vita skeppet. Jag har kommit att uppskatta Lovecrafts författarskap alltmer. Därför är det riktigt roligt att Fafner Förlag nu kommer med nyöversättningar och nya, superfina omslag. Inte konstigt att jag blev nyfiken på att läsa om de noveller jag redan läst för att se hur de blivit i denna nya tappning.


Illustration: Andreas Raninger.
Omslagsdesign: Oskar Källner.

Jag inledde självklart min omläsning med berättelsen om kultmonstret Cthulhu. Den tidigare översättningen var givetvis läsvärd  – inget snack om den saken. Men eftersom Lovecraft faktiskt uttrycker sig ganska snirkligt med långa meningar, upplevde jag att det var mycket lättare att förstå Oskar Källners version. Källner har verkligen gett Cthulhu ett nytt liv genom sin kärleksfullt varsamma, men ändå moderniserade, översättning. Samma upplevelse fick jag då jag läste den poetiska och tänkvärda novellen Det vita skeppet (recension kommer senare) och även vid läsningen av skräckberättelsen Dagon. Tack vare dessa välgjorda nyöversättningar har jag blivit än mer inspirerad att läsa de av Lovecrafts berättelser jag ännu inte hunnit läsa.


Illustration: Andreas Raninger.
Omslagsdesign: Oskar Källner.

Normalt brukar jag inte kommentera omslag särskilt mycket, men nu kan jag bara inte låta bli. Jag tycker verkligen att Andreas Raningers illustrationer är otroligt fina och spännande. Jag har kommit på mig själv med att sitta och studera dem för att upptäcka alla detaljer. Åtskilliga illustratörer har inspirerats att teckna sin tolkning av till exempel Cthulhu. Därför är det spännande att se Andreas version. Jag ska skapa en särskild "hylla" i min läsplatta för Lovecrafts titlar, så att jag kan visa alla de fina omslagen på en gång för mina bokvänner. Dessutom är omslagsdesignen mycket välvald och passande för denna utgivning.

Blir inte du också väldigt nyfiken på dessa nyöversatta och nyillustrerade Lovecraft-noveller? Jo, jag tänkte väl det! Skynda dig att besöka den tjusiga, specialdesignade hemsidan som H P Lovecraft fått med anledning av nyutgivningen. Där finner du mer information och länkar till såväl återförsäljare som bibliotek. Har du aldrig tidigare bekantat dig med H P Lovecraft, så har du ett lysande tillfälle nu med dessa välgjorda nyöversättningar!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...