söndag 17 juli 2016

När skruven dras åt

När skruven dras åt är en spökhistoria, skriven av Henry James, som anses vara spökhistoriernas nestor. Den publicerades första gången 1898 och är nyöversatt av Ola Klingberg.


Pappersbokens omslag.

En ung guvernant anställs för att ta hand om två föräldralösa barn. De bor på ett lantligt gods och deras relativt unge farbror är deras förmyndare. Han bor dock helst i stan och vill inte ha något med barnens fostran att göra. Barnen blir väl omhändertagna av en stab av tjänare.

När guvernanten anländer ser allt ut att fungera bara bra. Planen är att hon ska undervisa den lilla flickan. Eftersom sommaren står för dörren, väntas hennes två år äldre bror hem från sin internatskola, och då ska även han undervisas. De båda barnen är som änglar; väluppfostrade och alltid på soligt humör. De är intresserade av att lära sig nya saker. Det enda smolket i glädjebägaren är att pojken faktiskt blivit relegerad från sin skola. I ett brev skriver rektorn att han inte är välkommen tillbaka, men något skäl anges inte. Guvernanten drar sig för att fördjupa sig i ämnet, och barnens förmyndare vill ju inte ha något med saken att skaffa.

Allting är hur bra som helst ända tills guvernanten börjar se syner. Hon tror inledningsvis att hon sett en levande mansperson, men när hon berättar för hushållerskan får hon veta att det är en redan död människa hon skådat. En kvinnogestalt uppenbarar sig också för guvernanten, och hon visar sig vara guvernantens egen företrädare, som nu är död. Guvernanten ser som sin största uppgift att skydda barnen, eftersom hon får på känn att de båda spökena är ute efter dem. När hon i största hemlighet diskuterar saken med hushållerskan, får hon också vatten på sin kvarn då det avslöjas att de båda döda varit omoraliska och att det kanske skett otillbörligheter gentemot de båda barnen. Hur ska hon lösa problemet med barnens beskydd alldeles själv?

Det är inte precis så att man som modern läsare idag hålls i ett gastkramande spänningsgrepp då man läser denna spökhistoria. Men man får ha i åtanke att det är en bok som skrevs och publicerades före förra sekelskiftet, och att läsare då förmodligen upplevde hela berättelsen på ett mer skräckinjagande sätt. Ingenting kommer egentligen fram i klartext, utan det handlar om antydningar. Det har gjorts en hel del tolkningar av underliggande betydelser i denna bok under åren, men jag lämnar dem därhän. Vill du veta mer om dem, kan du läsa till exempel Johan Hiltons text om boken. Det har också spekulerats i om guvernanten verkligen kunde se andeväsen eller om hon "bara" var hysterisk. I fråga om det drar jag min egen slutsats på grundval av hur berättelsen slutar. Och därför kan jag inte avslöja något, för då förstör jag kanske din upplevelse, om du vill läsa När skruven dras åt*. Om du vill studera hur Henry James skrev är detta en bok för dig. Men vill du uppleva skräck och spänning, tror jag att du mest blir besviken, om du ger dig på denna gamla klassiker.
*Under en period nu i sommar, kan du som är prenumerant på Dagens Nyheter ladda ner denna ebok alldeles gratis. Läs mer genom denna länk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...