söndag 17 april 2016

Rosor, kyssar och döden

I den här deckaren skildras en fantastisk rosenträdgård, som jag önskar att jag kunde besöka i verkligheten. Dessutom förekommer en gammal, livserfaren man, som jag gärna skulle ha pratat lite med, eftersom han tycktes vara en både stark och intressant personlighet. Rosor, kyssar och döden är Maria Langs femte deckare. Den publicerades första gången 1953.


Omslagsillustration: Lucy Davey.

Puck och Einar Bure är på semester i Bergslagen då de nås av den smått revolutionerande nyheten att deras vän, den inbitne ungkarlen, Christer Wijk ska förlova sig. Den blivande fästmön är ingen mindre än barnbarnet till disponent Fredrik Malmer – en framgångsrik och förmögen gruvföretagare och skogsägare. Trots att det är en vecka kvar till förlovningskalaset, slumpar det sig så att paret Bure hamnar på den anrika herrgården i Rödbergshyttan i förtid.

Väl på plats upptäcker Puck att några medlemmar av familjen Malmer kanske inte är helt förtjusta i att en kriminalkommissarie ska giftas in bland dem. Dessutom råder ett missnöje över att fästmöns lillasyster umgås med en så kallad oäkting, som härstammar från en lite udda familj i närheten. Stämningen är helt enkelt inte alldeles ljus inför den kommande förlovningen. Inte blir det bättre av att den gamle disponenten plötsligt avlider. Snabbt står det klart att han inte dog av hög ålder. Att han alldeles nyss gjort stora ändringar i sitt testamente framkommer också. Pö om pö kryper det fram att familjen har många skelett i garderoben.

Jag gillar verkligen Maria Langs välskrivna pusseldeckare. Hennes deckare innehåller alltid något som får mig att mer eller mindre dra efter andan. Jag kan endera bli plötsligt överraskad av hur någon dör och/eller känna mig lika chockerad som stackars Puck över något som händer. I just Rosor, kyssar och döden kände jag mig verkligt sorgsen över disponentens död. Dels över det faktum att han, som faktiskt var frisk som en nötkärna, inte fick avsluta sitt liv på ett naturligt sätt, och dels över den plågsamma metod som mördaren valde för att ta livet av den gamle mannen. Både Christer Wijk och läsaren får ett sjå med att reda ut alla gamla familjehemligheter i Rosor, kyssar och döden. Om du, liksom jag, tycker om klassiska pusseldeckare, kan jag varmt rekommendera Maria Langs böcker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...