lördag 30 april 2016

Födelsedag i slott och koja

Idag firas en riktigt pampig födelsedag på slottet i Stockholm – kung Carl XVI Gustaf fyller 70 år. En annan person, som också har sin födelsedag idag, är författarinnan Maria Sandel. Men hon föddes långt före kungen, nämligen 1870. Bara några få veckor innan sin femtiosjunde födelsedag dog hon. Det var den 3:e april 1927.


Maria Sandel. Bild via Wikimedia Commons.

Till skillnad från kungen, som föddes till ett ekonomiskt rikt och privilegierat liv, föddes Maria i ett fattigt hem – dotter till en dräng (som faktiskt hette Carl Gustaf!) och en stickerska som hon var. Detta betydde att hon måste ge sig ut i arbetslivet mycket tidigt. Då hon var 25 år gammal blev hon dessvärre döv. Tillsammans med den likaledes döva modern, drev hon en mjölkbutik i Stockholm. Senare blev Maria även gravt synskadad, men engagerade sig ändå i arbetarrörelsen och för kvinnans rättigheter. Maria Sandel har fått en gata på Kungsholmen i Stockholm uppkallad efter sig; Maria Sandels gränd.

Maria skrev under åren 1908 till 1927 ett antal romaner, som skildrade arbetarliv och kvinnors tillvaro vid den här tiden. Hon väjde inte heller för att skriva om dåtidens tabubelagda ämnen, som abort och homosexualitet. I den Klassikercirkel, som jag tidigare deltog i, läste vi Marias Familjen Vinge. Jag tyckte väldigt bra om den. Maria skriver lättillgängligt och intressant. Boken skildrar såväl glädje som sorg och djupaste tragik. Min recension finner du genom denna länk. Har du ännu inte läst någon av Marias böcker, tycker jag verkligen att du ska göra det!

Du finner Maria Sandels titlar alldeles gratis hos Litteraturbanken*. Där kan du ladda ner dem som eböcker i epub-format eller läsa direkt i din dator. De finns även utgivna i epub-format av ett par förlag. Då rör det sig om boken Hexdansen samt två noveller ur samlingen Vid svältgränsen.
*Det var Litteraturbanken, som genom sitt Twitterkonto, gjorde mig uppmärksam på Marias bemärkelsedag idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...