lördag 26 mars 2016

Klassikercirkeln – så gick det

Mars månad håller på att närma sig sitt slut. Därmed är även sista månaden och sista boken i Klassikercirkeln avklarade. Jag tänkte göra en kort summering.


Bild via Litteraturbanken.

Klassikercirkeln genomfördes på initiativ av Litteraturbanken, Bokcirklar.se och Bokpuffen. Det övergripande temat var kvinnoöden. Klassiker tycker jag om att läsa mellan varven, så därför blev jag nyfiken på att delta. Jag hade inte heller läst en enda av de planerade titlarna, så det var ännu ett skäl att vara med. Dessutom var "kraven" på själva deltagandet väldigt fria. Man kunde vara med i diskussioner på Bokcirklar.se, skriva på sin blogg eller annat forum eller "bara" läsa och njuta. Jag har gjort lite av varje. Mest tid har jag lagt ner på att skriva om klassikerna här i min blogg. Här följer några ord om varje bok. Vill du veta mer om vad jag tyckte, så är det bara att klicka på respektive titel, som är en länk till inlägget om boken.

*

I oktober startade cirkeln, och den första boken var Det går an, skriven av Carl Jonas Love Almqvist. Den berättelsen tog mig med storm och jag tyckte så mycket om den! Det är en bok jag skulle kunna återvända till, och jag betraktar den som en favorit. Den gjorde mig nyfiken på att läsa mer av Almqvist.

November månads titel var Berta Funcke, skriven av Mathilda Malling (Stella Kleve). Om Det går an tog mig med storm, så blev det dessvärre tvärtom med Berta Funcke. Berta var en blasé rikemansflicka, som inte gjorde något vettigt åt sitt liv, tyckte jag. Det var väl därför jag i princip blev uttråkad av berättelsen.

I december blev det dags att läsa Familjen Vinge, skriven av Maria Sandel. Nu fick jag återigen läsa en bok som grep tag i mig. Människorna i boken var fattiga och levde under miserabla förhållanden. Djup tragik blandades med glädje och lycka. Själv fick jag perspektiv på min egen moderna och "bortskämda" tillvaro. Mycket intressant läsning!

Januariboken i cirkeln var skriven av en gammal favoritförfattare, Selma Lagerlöf, som jag läst många gånger tidigare. Titeln Liljecronas hem var dock ny för mig. Selma kunde verkligen berätta en historia – det har jag skrivit förr. Jag blev snabbt engagerad i denna berättelse om den stackars hunsade prästdottern och tyckte mycket om att läsa den.

Februari bjöd på Hjalmar Bergmans Chefen fru Ingeborg. Jag har läst en del av Bergman förr och såg fram emot även denna titel. Ingeborgs liv och öde fängslade mig inledningsvis. Jag tyckte att det skulle kunna bli riktigt intressant att se hur saker och ting utvecklade sig med de vuxna barnen, affärsrörelsen etcetera. Men dessvärre vänder allting till djup tragik. Ingeborg väljer en utväg ur bekymren, som jag har svårt att förstå.

Sista boken, i mars månad, var Kris, skriven av Karin Boye. Detta var en mycket förvirrande bok att läsa, tycker jag. Mystiska "dialoger" insprängda mellan händelserna i den ursprungliga berättelsen samt väldigt mycket inre tankar hos huvudpersonen Malin. Det blev lite för mycket inre ältande för mig.

*

Carl Jonas Love Almqvist och hans Det går an blev den största och bästa läsupplevelsen för mig under Klassikercirklen. Tätt efter kommer Familjen Vinge och Liljecronas hem. De övriga tre får dela på "fjärdeplatsen" i min personliga lista.

Jag tycker att det var jättekul att delta i Klassikercirkeln. På detta sätt har jag puffats att läsa klassiker, som jag inte bekantat mig med tidigare. Även om några av dem inte föll mig i smaken, har jag ändå fått möta "nya" författarskap och berättartekniker. Jag hoppas givetvis att Litteraturbanken, Bokcirklar.se och Bokpuffen återkommer med en ny version av Klassikercirkeln.




PS Du vet väl att Litteraturbanken erbjuder klassiska titlar i epubformat alldeles gratis?! DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...