lördag 19 mars 2016

Cleo och Jonah

Jag, som på grund av mitt arbete, inte kan ha djur, kan i stället njuta av deras sällskap genom andras berättelser om dem. Det finns så många fina böcker om djur, som betytt mycket för sina hussar och mattar. Några jag skrivit om här på bloggen är Den fantastiska Gracie, Gatukatten Bob (och ännu en bok om Bob), Sjukhuskatten Oscar och några rader om Bibliotekskatten Dewey. De är alla väldigt trevliga och mysiga att läsa. Dessutom är de tänkvärda och lärorika.


Collage: Bokskorpionen.

Två andra väldigt bra, gripande och tänkvärda böcker, är de båda som Helen Brown skrivit. Först kom Katten Cleo (med underrubriken "hur en kaxig katt hjälpte en familj att läkas"). Alldeles nyligen publicerades den andra boken; Katter & döttrar - de kommer inte alltid när man ropar. Ann Margret Forsström har översatt dem båda till svenska.

Katten Cleo var en katt som kom in i Helen Browns liv då hon alldeles nyss hade förlorat sin äldste son Sam i en bilolycka. Pojken var bara nio år då han dog. Cleo var den lilla kattunge Sam hade valt ut åt familjen strax innan olyckan. Han var alldeles överlycklig över att de skulle få en katt. Tyvärr hann Sam aldrig uppleva glädjen att ha Cleo hos sig. Helen, som var alldeles utom sig av sorg, ville till en början inte behålla Cleo. Men när hon ser hur lillebror Rob, tack vare Cleo, sakta men säkert lyckas ta sig ur sorgen, bestämmer hon sig för att katten får stanna. Och det är inget vare sig Helen eller övriga familjen kommer att ångra. Cleo blir en mycket betydelsefull vän, som både tröstar och gläder dem under väldigt många år då livet fortsätter att bjuda på både tråkiga och roliga händelser.

När Cleo i hög ålder dött, bestämmer sig Helen för att fler katter ska hon inte släppa in i sitt liv. Men livet tar nya vändningar. Hon drabbas av bröstcancer. Samtidigt är hon bekymrad över sin äldsta dotter, som börjat ägna sig åt sträng meditation. Dottern, som är vuxen, bor fortfarande hemma hos föräldrarna, men beger sig ibland till ett buddistkloster på Sri Lanka. Landet är vid denna tidpunkt drabbat av inre oroligheter, och Helen är naturligt nog oroad över att dottern reser dit och att hon verkar vara så djupt involverad i den buddistiska religionen. Helens syster kommer på besök för att ge stöd under sjukdomstiden. Under denna period besöker de en djuraffär. Där finns en alldeles bedårande liten kattpojke. Helen faller pladask och inom kort har de en liten Jonah boende hos sig. Det är dock verkligen inte problemfritt; Jonah är av siamestyp och väldigt social. Hur kommer det att gå för Helen, Jonah och den mediterande dottern, som helst vill gå i kloster?

Gillar även du att läsa om djur och deras betydelse för de människor de bor hos, är både Katten Cleo och Katter & döttrar något för dig. Helen skriver väldigt bra och personligt om allt som skett i hennes familj och hur betydelsefulla de båda katterna är och varit för dem. Jag kan varmt rekommendera båda de här tänkvärda böckerna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...