måndag 29 februari 2016

Chefen fru Ingeborg

Månadens klassiska läsning inom ramen för Klassikercirkeln var Hjalmar Bergmans Chefen fru Ingeborg. Jag har inte läst den tidigare, men annat som Bergman skrivit har jag gillat, så jag tyckte det skulle bli spännande att ta mig an även Ingeborg. Boken publicerades första gången 1924. En TV-serie spelades in 1993.


TV-seriens fru Ingeborg, gestaltad av Mona Malm.

Ingeborg är en kvinna i sina bästa år, närmare bestämt omkring de femtio. I alla fall skulle vi betrakta hennes ålder så idag. Då, när boken utspelar sig, ansågs hon snarare vara på väg mot både ålderdom och förfall. Ingeborg är änka och har efter makens död fortsatt att driva hans framgångsrika, exklusiva klädbutik. Barnen har blivit vuxna. Sonen är ivrig att få ta över firman. Dottern har förlovat sig. Ingeborg inser att hon håller på att lämnas ensam, att hon snart inte har någon viktig uppgift i livet – vare sig som mor eller som yrkeskvinna. Hon går in i en kris och blir i stort sett lika förvirrad som en tonåring som ännu inte funnit sin rätta väg i livet.

Sådan är situationen då läsaren får möta Ingeborg. Under bokens lopp får man följa hennes tankar och vedermödor kring både firmans skötsel och familjens (som hon upplever det) splittring. Ingeborgs sökande efter en "ny" identitet eller en ny roll är på sätt och vis hjärtskärande. Hon går vilse i tillvaron. Men på samma gång kan man som utomstående betraktare tycka att hon verkligen beter sig knepigt många gånger. Det är inte utan att Ingeborg själv också kan se detta emellanåt. Men hon drivs av sina inre demoner och boken blir alltmer tragisk ju längre in i den man kommer. Den började på ett mycket intressant och tankeväckande sätt, men då jag närmar mig slutet är jag inte längre särskilt road eller intresserad. Ingeborg hade många möjligheter att ordna sitt "nya" liv. Pengar saknades inte. Ändå väljer hon en så tragisk utväg. Jag har svårt att förstå det.

Chefen fru Ingeborg finns utgiven i ett flertal olika utgåvor som ebok. Men du kan också skaffa den alldeles gratis hos Litteraturbanken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...