torsdag 21 januari 2016

Liljecronas hem

Månadens bok i Klassikercirkeln är Selma Lagerlöfs Liljecronas hem. Den finns i flera olika utgåvor som ebok och du finner dem här, här och här. Såvida du inte vill ladda ner den alldeles gratis från Litteraturbanken förstås.


En ung Selma. Bild via Wikipedia.

I berättelsen Liljecronas hem möter man inledningsvis den unga tonårsflickan Eleonora, även kallad Nora, men som mestadels går under namnet lilljänta. Hon blir städslad att vara sällskap åt en ung vuxen prästdotter vid namn Maja Lisa. Lilljänta flyttar således hemifrån till prästgården. Men väl där upptäcker hon ganska snart att allt inte står rätt till. Prästen, som varit änkeman sedan flera år, har plötsligt gift om sig. Men den nya prästfrun är inte snäll. Hon betraktar Maja Lisa som lat och sätter henne därför i extra hårt arbete. Gårdens anställda driver hon också hårt. Utöver detta smider hon fula ränker och drar sig inte för att lura in lilljänta i dessa. Hon lockar lilljänta att avslöja saker om Maja Lisa eller göra saker, utan att hon inser konsekvenserna av det. Maja Lisas liv är alltså väldigt svårt. Även lilljänta har det svårt, men hon kan åtminstone "hota" med att avsluta anställningen och flytta tillbaka till föräldrahemmet.

En ljuspunkt i Maja Lisas liv blir ett besök hos en moster och därigenom bekantskapen med två bröder, den ena en präst och den andra en bruksförvaltare. Givetvis får styvmodern nys om detta och försöker förstöra för Maja Lisa. Även flera andra personers tillvaro blir förstörd på grund av hennes elaka agerande, vilket hon också lurat in lilljänta i. Som tur är lyckas lilljänta övertyga prästen om hur det egentligen förhåller sig. Han har nämligen trott gott om sin nya fru hela tiden.

Selma är alltid Selma när det gäller att berätta en god historia. Liljecronas hem är en engagerande och mycket läsvärd bok, vars huvudpersoner är lätta att känna empati för. Omväxlande får man bekanta sig med Maja Lisa och lilljänta, då berättelsen utgår deras respektive perspektiv. Ett kryddmått folktro kommer också med på ett hörn, eftersom det är något "märkligt" med styvmodern och hennes ursprung.

En tanke som följer mig i min läsning ju mer jag får veta om styvmodern, är hur utstuderat elaka kvinnor kan vara mot varandra. Detta är dessvärre inget som bara hör gamla tider till, tvärtom. Maja Lisa är hårt utsatt och kan inte komma loss från sin bekymmersamma tillvaro med annat än att hon gifter sig. Jag skulle vilja tänka att hon hade haft det lättare om hon levt nu och kunnat flytta hemifrån. Men sedan slås jag av att hon kanske hade fått dras med den elaka kvinnan ändå, eftersom det kan vara svårt för ungdomar att skaffa försörjning och egen bostad i dagens Sverige. En modern Maja Lisa hade kanske tvingats att bo kvar i föräldrahemmet och bli en "mambo" på obestämd tid.

Titeln Liljecronas hem då? Ja, detta hem funderade jag mycket över. Skulle det bli ett nytt hem för stackars Maja Lisa? Det dröjde ända till slutet innan Selma avslöjade vad det var frågan om. För den som i likhet med mig vill veta hur det kommer att gå för Maja Lisa, finns mer att hämta i Gösta Berlings saga. Läs mer om detta hos Klassikercirkeln på Bokcirklar.se.


2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Det var verkligen intressant att läsa. Jag har läst många bra klassiker, tack vare Klassikercirkeln.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...