lördag 2 januari 2016

Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter

Författaren till den populära boken Lyckan, kärleken och meningen med livet, Elizabeth Gilbert, har nyligen kommit med en ny bok som heter Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter. Lena Torndahl har översatt denna "tegelsten" till svenska.


Vacker omslagsbild: Jean Benner, Fleurs exotiques,
från 1836. Omslag: David Hauptmann.

Alma Whittaker föds år 1800 som enda barnet i en välbärgad familj i Pennsylvania. Redan från början får hon en noggrann uppfostran och en omfattande utbildning. Hon är ett mycket ovanligt barn, som klarar att sitta med vid middagar med kända forskare och diskutera med dem. Hennes intelligens, nyfikenhet och vetgirighet gör att hon mycket gärna studerar allt som kommer i hennes väg. Hon har dessutom väldigt lätt att lära sig olika språk. Henry, fadern, är affärsman och handlar med både exotiska växter och medicinalväxter från jordens alla hörn. Hemma på egendomen finns åtskilliga växthus med allehanda spännande växter. Inte undra på att Alma utvecklar ett starkt intresse för botanik. Det enda smolket i hennes bägare är att hon anses vara så ful. Men detta lär hon sig att leva med och ägnar i stället sitt liv åt privat forskning.

Läsaren får följa Alma under barndom, ungdom och hela det vuxna livet. Hon specialiserar sig på mossor och blir en respekterad vetenskapskvinna på området. Privat blir hon gift vid 48 års ålder med en man, som visare sig vara en drömmare. Genom honom får Alma en glimt av en annan sorts sätt att se på världen – i motsats till hennes eget vetenskapliga. Men vägen dit är näppeligen spikrak. Hemmadottern Alma beger sig vid tämligen hög ålder ut på sin första resa i världen, i syfte att förstå sin avlidna make bättre. Då får hon sannerligen möta en helt annan verklighet än sin egen priviligierade.

Denna makalösa berättelse om Alma är på sätt och vis mycket intressant att läsa. Genom Alma får läsaren en viss inblick i den botaniska utvecklingen under 1800-talet. Även om Alma själv ger intryck av att vara en nästan overkligt duktig person, åtminstone som barn, så är det spännande att läsa om henne och hennes liv. Det finns dock inslag, som jag gärna hade varit utan och som jag inte förstår varför Elizabeth Gilbert tvunget skulle ha med. Det handlar om Almas intima fantasier, både under tonåren och i det vuxna livet. Dessa känns faktiskt bara påklistrade och onödiga. Utan dem hade boken varit betydligt mer intressant och givande.PS Att detta är en "tegelsten" märks förstås inte alls när man läser den som ebok i sin lätta och trevliga läsplatta. ;-) DS

2 kommentarer:

 1. Låter lovande den boken. Hört om författaren bara. Tror inte jag läst något av henne.
  Hoppar in och önskar god fortsättning.
  Kram Cissi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Jag önskar dig en god läsupplevelse med denna bok! :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...