tisdag 24 november 2015

Min egen upplevelse av Augustgalan

Det var Augustgala igår kväll. I tjugosju år har man korat årets bästa böcker. Själv upplevde jag denna bokfest för första gången, på plats i Stockholms Konserthus.


Konserthuset – skapat i nyklassicistisk stil, invigt 1926. Bild via Projektbyrån.

Efter en timmes mingel med bubbel i glasen och med ett allt mer högljutt sorl, blev det äntligen dags att ta plats i Stora salen. Den såg inte ut så här igår.


Stora salen i konserthuset. Bild via Konserthusets hemsida.

Igår var det snarare så här mysigt, blått och mörkt. Men jag slogs ändå av den enormt pampiga orgeln, som tar upp en hel vägg. Därför kunde jag inte låta bli att försöka föreviga den.


Pampigaste orgeln! Fotograf: Bokskorpionen.

Orgeln har 6100 (!) pipor. Den största är elva meter lång och den minsta bara några millimeter. Den invigdes år 1982 och byggdes av Grönlunds Orgelbyggeri. Det är ett svenskt företag som byggt orglar sedan 1903. Tänk vilken utmaning att bygga en orgel av denna storlek och dignitet. Jag skulle gärna vilja gå på orgelkonsert här!

Men nu avviker jag en liten aning från ämnet. Det var ju böcker som stod på programmet igår. Melinda Kinnaman var konferencier under kvällen. Och vilken konferencier hon var! Det var både intressant och roligt att höra hennes personliga inledning och hennes sätt att tilltala författarna med epitetet "idioter". Detta fick sin förklaring. Som skådespelerska agerar Melinda just nu i Idioten på Dramaten. Som den grundliga yrkesperson hon är, hade hon naturligtvis tagit reda på vad en idiot egentligen är. Det visade sig vara ett gammalt, grekiskt ord för enskild man eller kvinna. Enskild i motsats till offentlig. Dessa gamla, grekiska idioter var människor som gick sin egen väg, tänkte sina egna tankar och drog därur sina egna slutsatser. Det var med andra ord människor som inte följde strömmen. Visst är det då ett riktigt fint epitet!?

Kulturminister Alice Bah Kuhnke hade äran att kora årets pristagare i Lilla Augustpriset. Även Alice inledde mycket starkt och personligt med ett gripande tal. Därefter fick en överrumplad Rasmus Bjerkander ta emot priset för sin text Den på intet vis speciella.


Alla de duktiga presentatörerna*. Fotograf: Evan Pantiel.

Böckerna i kategorierna skönlitteratur, facklitteratur samt barn- och ungdomslitteratur presenterades alla på ett mycket bra sätt. Varje bok hade blivit läst av en person, som med sin yrkesbakgrund eller på annat sätt, passade väldigt bra ihop med respektive titels ämne eller handling. Dessa presentationer var mycket intressanta att höra. Så olika man kan presentera en bok! Det var mycket lockande att höra dem alla, men jag fastnade nog mest för presentationen av Ishavspirater. Den gjordes av seglingsentusiasten, ensamseglaren och långseglaren Milo Dahlman (klädd i lila på bilden). Väldigt passande val av presentatör!


Årets pristagare: Jessica, Rasmus, Karin och Jonas. Fotograf: Evan Pantiel.

Alla boknördar vet väl redan vid detta laget att pristagarna i de olika kategorierna blev Jonas Hassen Khemiri (skönlitteratur: Allt jag inte minns), Jessica Schiefauer (barn- och ungdomslitteratur: När hundarna kommer) och Karin Bojs (facklitteratur: Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren). Det som slog mig är hur olika man kan tacka för ett pris – allt från ett kort och koncist "tack!" till längre med personlig anknytning eller med ett starkt åsiktsuttryck. Det sistnämnda stod Jessica Schiefauer för, då hon passade på att tala om att barn- och ungdomskategorin borde delas upp. Det är ju en väsentlig skillnad på böcker för små barn och unga vuxna. Dessa borde således inte tävla i samma kategori. Detta är en åsikt som många, som på olika sätt har med barn- och ungdomslitteratur att göra, delar med henne. Det blir spännande att se om en sådan ändring kommer att införas.


Mer mingel! Fotograf: Bokskorpionen.

Efter ceremonin blev det dags för ytterligare mingel, denna gång med supétallrik i Grünewaldsalen. Efter att ha balanserat omkring med godsakerna, vinet och dessert-maccaronen och slutligen lyckats få i sig allting, kunde man strosa runt och spana på litteraturstjärnorna. I Augustnominerade Stina Stoors sällskap fanns en man klädd i samisk folkdräkt. Trevligt!

Augustgalan – en festlig, rolig och spännande kväll i litteraturens tecken!
*Bakre raden från vänster: Seinabo Sey, Per Naroskin, Birgitta Ohlsson, Lina Axelsson Kihlblom, Jacob Felländer, Anna Takanen, Saga Becker, Jakob Grandin, Tora Törnquist, Milad Mohammadi. Främre raden från vänster: Carl-Einar Häckner, Catherina Fored, Torbjörn Tännsjö, Azita Shariati, Farshid Jalalvand, Emma Gray Munthe, Milo Dahlmann, Ingrid Lomfors.

6 kommentarer:

 1. Vilket härligt referat från Augustgalan. Känns som om jag nästan var där, tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att höra att jag förmedlade min upplevelse så väl! Tack själv! :-)

   Radera
 2. Vad roligt att du fick uppleva det på plats!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var verkligen både roligt och intressant! :-)

   Radera
 3. Men vilken häftig upplevelse😊 Ha det gott

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...