söndag 29 november 2015

Förrättningen

Håkan Nesser tilldelades Sveriges Radios Novellpris 2006 för sin novell Förrättningen. Jag förstår verkligen varför. Den är helt enkelt lysande, med hela två oväntade knorrar. För den som blir sugen på att läsa den, kan jag berätta att den återfinns i novellsamlingen Från doktor Klimkes horisont.
Herr Adler är på väg för att för första gången i sitt trettiotvååriga liv träffa sin far. Han har alltid levt i tron att pappan dog några månader innan han själv föddes. Men då hans mor låg på sin dödsbädd fjorton dagar tidigare, valde hon att berätta hur det egentligen låg till. Pappan är ännu i livet. Hon avslöjade också sanningen om varför de inte haft någon kontakt med honom. Utöver detta fick modern sin son att lova att ta kontakt med fadern och i sin tur berätta vissa saker för honom. Det är detta löfte, som herr Adler nu står inför att infria. Men det finns ett dilemma inbyggt i mötet, så herr Adler är inte helt säker på vad han ska göra.

Förrättningen är en mycket välskriven novell, med oväntade vändningar. Jag är verkligen mycket förtjust i noveller som överraskar med helt oväntade knorrar. Jag gillar det mesta Håkan Nesser skrivit och att lyssna till hans egna uppläsningar ger en extra läsupplevelse. Detta gäller naturligtvis också denna novell. Jag rekommenderar verkligen både Förättningen och de övriga novellerna i samlingen Från doktor Klimkes horisont.

*

Jag är med i en novellutmaning under innevarande läsår. Förättningen har jag läst som en del av denna utmaning och jag väljer att placera den i kategorin "en novell vars titel slutar på n".


2 kommentarer:

  1. Tack för tipset. Borde läsa mer av Nesser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar honom, både som berättelsemakare och som uppläsare. Så jag rekommenderar verkligen honom. :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...