söndag 22 november 2015

Årets bästa deckare 2015

En del människor talar innan de hunnit tänka efter. Själv har jag idag lyckats med konststycket att skriva utan att tänka till innan. Därför blev det en liiiiiten aning fel då jag skulle skriva rubriken till inlägget om 2014 års svenska deckare tidigare idag. ;-)

Deckarakademin har sammanträtt. Här kommer nu 2015 års vinnare.

I kategorin för svenska titlar blev Anders de la Motte utsedd med sin UltiMatum. Motiveringen löd: "En spännande och intrikat konstruerad modern rövarhistoria."
Den till svenska översatta bästa deckaren blev Nic Pizzolattos bok Galveston. Översättningen är gjord av Lina Erkelius. Motivering: "En mörk roadmovie där medmänsklighet bryter fram som blixtar på en brutal sydstatshimmel."
Utöver detta delade akademin ut en utmärkelse till årets debutant. Det blev Sara Lövestam, som fick detta pris för sin bok Sanning med modifikation. Motiveringen var: "Ett mångbottnat drama med en detektiv som finner mänskliga sanningar snarare än ledtrådar."
Precis som 2014 års pristagare, finns förstås även årets vinnande deckare som eböcker för den som blir sugen på att läsa dem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...