lördag 24 oktober 2015

Den gamla bokens dagar 2015

Som bokslukare och eboknörd är det naturligtvis självklart att intressera sig för inte bara nutida eböcker, utan även för preeböcker [pre-eböcker]. Under semestern tidigare i höst studerade jag ju en mycket tidig version av läsplatta. Under två dagar har det hållits en liten mässa för antikvariska böcker preeböcker i Lund. Jag tog givetvis chansen att titta närmare dessa klenoder. Med mig hade jag herr Bokskorpion, som står för bilderna i dagens inlägg.Bokhistoriska Sällskapet står bakom detta trevliga arrangemang. De är en ideell förening som har som mål att sprida intresset för gamla böcker. De erbjuder en hel rad intressanta sysselsättningar för sina medlemmar, varav Den gamla bokens dagar är ett evenemang. Blir du nyfiken och vill du kanske rentav bli medlem? Läs mer genom denna länk. Ett medlemsskap, som gäller från och med nu samt hela 2016 och 2017 kostar endast 100 kronor.

Den gamla bokens dagar är ett årligen återkommande arrangemang, då många olika antikvariat ställer ut ett urval av sina klenoder. Man kan också få se antikvariska kartor och andra typer av bilder. I år hade man också en särskild utställning för att hylla bokkonstnären C O Hultén. Dessutom ställde konstnärer, som inriktat sig på konstformen Artists' Books ut sina verk. Utöver detta kan man få se bokbindare i verksamhet samt deras alster.

Här fanns verkligen allt, från riktigt gamla böcker ...... till nyare.Och riktigt dyra exemplar ...... såväl som unika.Jag hittade ett par böcker om Cthulhu – monstret som jag nyligen skrev om här i bloggen.Nordenskiöld skrev en hel serie böcker om sin äventyrliga Vegaexpedition, vilken hade som mål att undersöka om det gick att ta sig genom den så kallade Nordostpassagen och runt Asien och Europa. Under två år, 1878-1880, gjorde han en riktig världsomsegling.En L. Kofoed skrev 1884 en bok om Jernbanor. Den visade sig handla om ...... järnvägar i såväl Danmark som Norge och Sverige. Det syns kanske inte så bra på bilden men boken är utgiven av ett förlag i Köpenhamn. Jag noterar intresserat att orten stavas Kjøbenhavn och att vårt lands namn stavas Sverrig. Är det gammeldanska månne?Det var också väldigt fascinerande att studera boktitlar från förr. Vad sägs om boken längst till vänster, som handlar om mammutar och mammutjakt i nordöstra Sibirien? Spännande! En handbok av den typen har jag saknat i dagens utbud av reseskildringar. När kommer den som ebok?Mycket vackra omslag fanns det gott om. Här är ett exempel i form av en bok om Don Quijote.Även i bokbinderiutställningen kunde man få se skickligt hantverk och vackra omslag.

Den gamla bokens dagar pågick under fredagen och lördagen denna helg. Nästa år är det dags igen. Håll utkik på Bokhistoriska Sällskapets hemsida för mer information. Arrangemanget är mycket väl värt ett besök.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...