tisdag 1 september 2015

Svenskans vackraste ord

Om du gillar ord, oavsett om du läser eller skriver eller bådadera, skulle du säkert vilja vara med och rösta fram svenskans vackraste ord. Det är Svenska Dagbladet, som genomför denna omröstning.


Bild via SvD.

Utifrån tusentals förslag har en jury valt ut fyrtio ord. Dessa är nu med i omröstningen, som du kan delta i. Läs mer om detta i Lisa Irenius krönika. Sedan kan du se alla orden, fundera och lägga din röst i "valurnan". Den 21 september stänger omröstningen.

Jag tycker det är svårt att välja en favorit av de här orden. Flera är fina. Och vad ska man använda för kriterier? Ska man bara se på ordet och lyssna till hur det låter att säga? Eller ska man lägga in ordets betydelse i avgörandet också? Det är ju onekligen så att ord ger associationer till betydelser och rentav händelser och upplevelser. Det kan påverka ens val. Riktigt svårt är det. Vilket ord är din favorit?


5 kommentarer:

 1. Oj, vad svårt, finns många fina. Rent spontant gillar jag glänta, gryning och snöflinga. Men ska man tänka på betydelsen är ju tack och tillit fina ord :)

  SvaraRadera
 2. Spännande. Rent spontant gillade jag samma ord som Sofia Fritzon. ^^

  SvaraRadera
 3. Tack och tillit är mycket fina ord. Fast ljudmässigt låter tack ganska "hårt" i mina öron. Själv fastnade jag till sist för ett ord som "gav" flera ord på ett bräde, kan man säga – förgätmigej. :-)

  SvaraRadera
 4. Jag har utan längre betänkande valt ordet TILLIT som det vackraste.
  Och då inte i den geologiska betydelsen "morän som hårdnat till fast bergart" och med betoning på första stavelsen (den varianten kände du inte till, eller hur?).
  Nej, jag har fastnat för den mera mänskliga betydelsen där synonymordboken nämner FÖRTROENDE, FÖRTRÖSTAN.
  I brist på den religiösa tron får man förlita sig på medmänniskors godhet och jag tror att den dominerar vår tillvaro, trots krig, kriminalitet och annat elände som mänskligheten ställer till med.
  Lev väl alla läsare av bloggen och betänk Astrid Lindgrens ord:
  "Jag......tycker att man ska behandla var dag som om den var den enda man har".
  Retap

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack för din kloka kommentar! Du har helt rätt – jag kände inte till den geologiska betydelsen av tillit. Kul att lära sig något nytt! :-) Astrids ord är mycket tänkvärda och kloka. Tack för att du förmedlar dem till oss alla.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...