onsdag 12 augusti 2015

Farligt att förtära

Nu har jag läst ännu en bok skriven av Maria Lang, och jag kan bara hängivet konstatera att hon var (och är fortfarande) en riktig deckardrottning! Bok nummer två i serien om Puck Ekstedt och kommissarie Christer Wijk heter Farligt att förtära.


Illustration: Lucy Davey.
Omslag: Studio E.

Den unga Puck har fått ett vikariat på ett läroverk i Stockholm. Det är med viss nervositet hon tar sig an uppgiften, eftersom hon kommer att få ansvaret för några av de äldsta eleverna – de som ska ta studentexamen. Litteratur är ämnet hon ska undervisa i. Hon hade dock inte behövt oroa sig över undervisningen – hon klarar den med glans och hennes elever är både trevliga, intresserade och vetgiriga. I stället får Puck annat att bekymra sig över, eftersom en ung elev plötsligt avlider. (Jag kan tillägga att även jag, som läsare, blev väldigt chockerad över vad som hände.) Ohyggligt nog visar det sig att den döda blivit förgiftad med cyankalium.

Detta gift finns på skolan, förvarat i ett låst skåp i kemilaboratoriet. Frågan är vilka lärare som har nycklar till skåpet och vad dessa har för beröring med den unga studentskan. Det visar sig att de enda nycklarna som finns har varit ute på vift, och frågan om vem som kommit åt giftet blir riktigt komplicerad att reda ut. Sakta men säkert får man lära känna kollegorna på läroverket i takt med att Christer arbetar med utredningen. Det bär sig inte bättre än att ytterligare en död person upptäcks – även hon förgiftad. Christer Wijk sliter sitt hår och Puck grubblar. Ändå förblir gåtan farligt långt från en lösning. När ännu en person förgiftas och avlider sprider sig en viss panik bland lärarkollegorna. Vem är mördaren? Och vem står på tur att bli förgiftad?

Farligt att förtära är verkligen en mycket bra, spännande och välskriven deckare. Jag hade ingen aning om vem mördaren kunde vara förrän Christer och Puck löste gåtan. Visserligen hade jag en gissning i ett av fallen, men den var totalt fel. Dessutom blev jag verkligen chockerad då det första offret plötsligt dog. Jag hade läst sida upp och sida ner i boken, utan att "något" (det vill säga ett mord) inträffade. Jag hade inte heller läst andra recensioner eller annat skrivet om berättelsen, så det plötsliga dödsfallet kom som en blixt från klar himmel.

Förutom deckarmysteriet, tycker jag att det var mycket intressant att läsa om den tidens studentexaminationer. Dessa har man hört talas om, och genom Farligt att förtära fick jag mer kött på benen. Maria Lang är helt klart en av mina favoritförfattare. Hon finns med på min lista över åtta kvinnliga favoriter. Det kommer att bli jätteroligt att åka till Nora på semestern om några veckor och gå på "mordisk vandring", ledd av Ove Hoffner som är Marias systerson. :-)


2 kommentarer:

  1. Låter superspännande. Den vill jag också läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har verkligen spännande läsning framför dig! :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...