torsdag 28 maj 2015

Litteraturtoget 2015 har nått sin slutstation

Jag var inte på plats i Norge rent geografiskt, men tack vare den fina rapporteringen i olika media, känns det nästan som att ha varit närvarande ändå. Litteraturtoget, som kördes av mina kollegor* Ole Jakob Kallberg och Thomas Appelkvist, har nu nått sin slutstation och det har varit riktigt roligt att få följa den lyckade färden även på avstånd.


Fotograf: Heiko Junge, NTB scanpix. Bild via Det norske kongehus.

På bilden här ovanför kan man se Litteraturtogets "co-driver", Norges bokälskande kronprinsessa Mette-Marit, tillsammans med Tore Renberg och Harald Rosenløw Eeg. Kronprinsessan vill gärna uppmuntra till läsning och därför tog hon redan förra året initiativ till detta mycket spännande tåg.

Årets färd startade i Trondheim, där Mette-Marit inledningsvis höll tal. Sedan gick färden till Oppdal, Ringebu, Lillehammer och Hamar. Tågets egen biblioteksvagn höll öppet på varje ställe det stannade på. I detta kunde man låna böcker, som kronprinsessan valt ut tillsammans med Deichmanske bibliotek. På de lokala biblioteken ledde Mette-Marit samtal med författarna som färdades tillsammans med henne i Litteraturtoget. Stoppet i Lillehammer var extra speciellt, eftersom Norsk Litteraturfestival pågår där den här veckan. Kronprinsessan invigningstalade och ledde boksamtal även där. Under resan bjöd kronprinsessan på sina personliga erfarenheter och berättade om läsandets och bibliotekens betydelse för vars och ens personliga utveckling. Hon avslöjade också att hon under en period tappade lusten för läsning - och hur hon fann den igen.

NRK har rapporterat flitigt, både från Litteraturtoget och från Norsk Litteraturfestival. Här är till exempel ett reportage, med film, gjort på tåget under färd. Även genom Twitter har det gått att följa Litteraturtoget. NRK genomförde till och med en Twitterintervju med kronprinsessan. Mette-Marit är aktiv på Twitter och under förra årets Litteraturtog samlade hon ihop massor av boktips, som kom in under hashtagen #minbok. Dessa finns nu samlade på det norska kungahusets hemsida.

Litteraturtoget är ett riktigt bra initiativ, och kombinationen tåg och böcker är mycket tilltalande! Kan inte du komma till en litteraturfestival, så kommer festivalen till dig med hjälp av tåget. Hoppas kronprinsessan känner sig inspirerad till fler Litteraturtog kommande år.
*Anledningen till att jag känner till mina kollegors namn är att jag via Twitter föreslog NRK att göra en intervju och fråga dem vad de läser för böcker. Och NRK nappade på idén. :-)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...