fredag 15 maj 2015

Galen i humlor

Vill du läsa om berått giftmord, även barnamord, och andra former av ond bråd död? Eller vill du läsa om kärlek och erotik? Eller är du intresserad av svårlösta mysterier? Eller vill du kanske lära dig roliga, intressanta, uppseendeväckande saker? Oavsett vilket, har jag boktipset för dig! Läs Galen i humlor. :-)


Illustrationer: Louise Bird.

Dave Goulson är författaren bakom denna fantastiska bok, som i Sverige ges ut i utmärkt översättning av Helena Sjöstrand Svenn och Gösta Svenn. Dave är forskare och professor i biologi, och har humlor som sin specialitet. Läs mer om hans verksamhet på hemsidan hos University of Sussex.

När jag läser Daves bok uppstår en önskan att få lyssna på ett föredrag av honom. Jag har också tänkt att "honom skulle man haft som lärare i biologi på högstadiet och gymnasiet". Dave är mycket inspirerande. Han berättar mycket väl, med en god portion glimt i ögat och humor samt inte minst med ett väldigt lättillgängligt språk. Jag har ofta velat skratta högt då jag läst vissa passager i boken. Men just då har jag oturligt nog suttit i tysta kupén på tåget till jobbet, så det hade varit synnerligen olämpligt att brista ut i spontant gapskratt. Det har också hänt att jag dragit efter andan över vissa fakta eller imponerande företeelser, som humlorna visar upp.
 
Varje kapitel rymmer en hel berättelse om olika fenomen i humlornas värld. Även andra insekter får komma till tals emellanåt. Kapitlen är på samma gång sammanbundna med varandra. Det ena bygger på det andra, och som den gode pedagog han är, bygger Dave mycket metodiskt upp kunskapen om humlorna hos eleven, det vill säga läsaren. Inget kapitel blir någonsin tråkigt att läsa, trots att de är ganska långa. Till sist knyter Dave ihop "säcken" genom att återvända till första kapitlets skildring av Nya Zeeländska humlor även i det sista. Hur var det då med berått mord, barnamord, kärlek och erotik samt mysterier som jag skrev om i början av inlägget? Jo, alltsammans ryms inom humlornas liv och leverne. Det går minsann både våldsamt och mycket dramatiskt till emellanåt! ;-)
 
Jag har lärt mig så enormt många intressanta saker genom att läsa Daves bok. Humlor är mycket fascinerande, och jag kommer helt klart att se på dem med nya ögon nu. Utöver humlor har jag också fått en inblick i det krävande arbetet med att bedriva forskning om dessa små kryp. Det är inte alltid det lättaste att exempelvis mäta längden på en humlas tunga. Men det kan vara alldeles nödvändig kunskap då man vill försöka återställa humlevänliga miljöer. Det är ju tyvärr så att människans dumhet, girighet och rovdrift har saboterat för så många andra varelser på jorden, inte minst humlorna. Tur att det finns så engagerade människor som till exempel Dave och hans kollegor! Är du bara det minsta lilla nyfiken på humlor, är Galen i humlor en bok du bör prioritera!
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...