måndag 6 april 2015

De blå skorna

Sista novellen i Påskenovellen blir De blå skorna, skriven av Linda Olsson. Det är en klurig novell, där slutet tar en överraskande väg.


Omslag: Lotta Kühlborn.

Vår huvudperson har alltid trott att hon känt sin far väl. Hon har ju efter moderns död vuxit upp tillsammans med bara honom. Men plötsligt flyttar han till Paris vid ganska hög ålder. Detta känns både märkligt och på sätt och vis svekfullt, tycker hans vuxna dotter. Han har ju aldrig haft någonting att göra med den staden. När han så småningom avlider reser hon till hans lägenhet för att ordna med dödsboet.

Bland den mycket väl organiserade kvarlåtenskapen finner hon ett par blå damskor av elegant och dyrbar modell. De är helt oanvända, inte i hennes egen storlek och de ser dessutom ut att vara gamla. Detta är mycket förbryllande och sätter givetvis myror i huvudet på kvinnan. Efter en del sökande finner hon slutligen en annan kvinna, som faktiskt kan ge henne nyckeln till vad som hänt och varför fadern ägt dessa skor.

De blå skorna är en välskriven och gripande novell. Jag tyckte väldigt mycket om den. På sätt och vis är det tur att det är en novell, för jag ville inte lägga den ifrån mig förrän jag fått veta gåtans lösning. Pappans väl dolda hemlighet går rakt in i hjärtat!3 kommentarer:

  1. Åh, vilket vackert omslag!

    SvaraRadera
  2. Hej vet någon när novellen utspelades i vår nutid 2000-talet kanske?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...