måndag 26 januari 2015

Dagen för läsro

I år är det Bokens år i Finland. Med anledning av detta firas "Dagen för läsro" den 8:e februari. Det är Finlands bokstiftelse, som gärna vill att hela den finländska befolkningen ägnar sig åt böcker på olika sätt denna dag. Vi andra får nog också vara med och fira, gissar jag. Det är ett utmärkt initiativ!
Tanken bakom denna dag beskriver Finlands bokstiftelse så här:

"Drömmen om att försjunka i en god bok stannar alltför ofta vid blotta tanken. Tiden rinner iväg eller så fastnar man i de sociala medierna. Därför uppmanar vi alla att freda söndagen den 8 februari som en dag för Läsro för hela folket. Tanken är att vi skall ägna hela dagen åt att läsa böcker."

REGLER FÖR LÄSRODAGEN

1§ Läsron omfattar all slags litteratur och alla läshörnor.
2§ Det är tillåtet att läsa tillsammans.
3§ Det är tillåtet att läsa för sig själv.
4§ Det är tillåtet att läsa för andra.
5§ Det är förbjudet att störa andras läsro.
6§ Det är strängt förbjudet att störa sin egen läsro med oviktiga sysslor.

Den där sista paragrafen är ju särskilt viktig och bra att minnas, tycker jag. Så här kan du fira Dagen för läsro, föreslår stiftelsen:

"Läs eller lyssna till en ljudbok, ensam eller tillsammans, hemma eller hos en vän, i lugn och ro. Läs högt för ett barn eller en åldring, läs i bokcirkel eller dra dig tillbaka i din egen länstol. Du kan också ordna en fest med temat TDM - ta din bok med dig."

Visst bara vill man vara med på ett hörn och fira tillsammans med Finland?! Jag dammar av det gamla slagordet från finska vinterkriget: Finlands sak är vår!


4 kommentarer:

 1. Typiskt så är man ju faktiskt på jobb den dagen när mitt kära Finland tagit bra initiativ till läsning :) får läsa dagen före ;D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag jobbar också den dagen tyvärr. Din lösning är ju bra! :-)

   Radera
 2. Vad roligt med Bokens år och en speciell dag att fira det på :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...