måndag 20 oktober 2014

Hon vandrar om natten

Först ut i Novellveckan blir en ganska kuslig berättelse som rör sig inom både steampunk* och spökhistorier. Det är Hon vandrar om natten, skriven av Lupina Ojala.


Omslag: cinna form & produktion.

Viktoria, en ung Stockholmsfröken, blir skickad från storstan till sin excentriske farbror i Örebro över sommaren. Det är med tvekan som hon företar sig denna resa och vistelse, men accepterar eftersom hon ännu inte är myndig.

Inledningsvis tycks allt vara som det ska i farbroderns hus, möjligen med undantag av att han har det ganska stökigt överallt och inte heller har kvar några tjänare. Men, som sagt, han är excentrisk och tillika uppfinnare, så Viktoria har ett visst överseende med detta. Men snart börjar hon uppleva mystiska saker. En främmande kvinna vandrar genom huset på natten. De moderna värmerören beter sig mycket märkligt. Konstiga ljud hörs och märkliga dofter känns. Viktoria vet inte vad hon ska tro. När hon frågar sin farbror och dennes österrikiske bekant, som också är på besök, får hon inget bra svar. De förnekar snarare att det skulle vara något särskilt som händer i huset. Men Viktoria fortsätter att uppleva märkliga saker. Till sist dras allt till sin spets och som tur är får hon hjälp av stadsbudet Melker, som hon blivit bekant med. Det är en riktigt makaber hemlighet, som huset dolt.

Hon vandrar om natten är en väldigt välskriven och lättläst novell. Inslagen av steampunkkaraktär är kanske inte så jättemånga, men de apparater och maskiner som presenteras är desto mer spännande. Jag gillar starkt Lupina Ojalas raka och trevliga sätt att skriva och berätta. Slutet på denna berättelse var verkligen oväntat.


Omslag: C L Ojala.

Lupina Ojala har skrivit ännu en novell, där Viktoria spelar huvudrollen. Den heter En hemlighet i öknen dold. Även den tyckte jag väldigt bra om. I den får de spännande steampunkmaskinerna lite mer plats och Viktoria ger sig ut på äventyr utanför Sveriges gränser. Jag hoppas nu på fler noveller eller kanske rentav en roman om Viktoria.

Gillar du fantasy, steampunk, skräck och liknande genrer? Besök Fantastikportalen!

*Vad är steampunk? Kort sagt en blandning av ångdrivna, spännande maskiner och viktorianskt 1800-tal. Läs mer här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...