söndag 17 augusti 2014

Sjukhuskatten Oscar

David Dosa har skrivit en alldeles underbar och mycket intressant bok om en katt som bor på ett vårdhem för dementa människor. David är vårdhemmets läkare. Lottie Eriksson har översatt denna väldigt läsvärda bok till svenska.


Omslag: Aase Torstensson.

Sjukhuskatten Oscar bor tillsammans med en del andra katter på vårdhemmet Steere House Nursing and Rehabilitation Center i Providence i USA. Personalen upptäckte genom en annan katt, som mer eller mindre ansåg att vårdhemmet var dess hem, att djuret hade en mycket god inverkan på de sjuka. När denna ursprungliga katt blev gammal och dog, skaffade man därför fler, däribland Oscar.

Människorna som bor på vårdhemmet är sjuka i demens. De kommer till Steerehouse då de anhöriga inte längre klarar av att vårda dem hemma. Demensen är då oftast långt framskriden. Även om de sjuka inte längre känner igen sina anhöriga, brukar de ge positiv respons då de möter Oscar eller de andra katterna. Djuren har en välgörande och lugnande effekt på patienterna.

Just Oscar har den mycket speciella egenheten att han kan vara väldigt försiktig i kontakten med människorna. Han tillbringar inte så mycket tid med dem. Det är först när någon är döende, som han gör sin insats. Då vakar han hos den döende genom att ligga nära denne på sängen och spinna. Han viker inte ett ögonblick från sin uppgift. Han stannar kvar ända tills begravningsentreprenören kommit. På så sätt ger han stöd och tröst åt både den döende och dennes anhöriga.

Till att börja med är det sjuksköterskorna som lägger märke till Oscars beteende. En av dem, Mary, försöker göra doktor Dosa uppmärksam på fenomenet. Hon visar David hur Oscar lagt sig tillrätta hos den svårt sjuka mrs Davies.

”Jag vet att det här är konstigt, David, men saken är den att Oscar egentligen aldrig tillbringar någon tid med patienterna. Han brukar för det mesta bara gå och gömma sig, mest i mitt rum. Men på senare tid har ett par av oss här lagt märke till att han tillbringar mer tid med vissa boende.”
Jag ryckte på axlarna. ”Och varför är det konstigt?” När jag tittade på Oscar där han låg hopkrupen bredvid mrs Davis kom jag att tänka på katterna som de begravde tillsammans med forntidens egyptier. Den här scenen var sannerligen fridfull nog.
”Saken är den”, sa Mary långsamt, ”att Oscar bara tillbringar tid tillsammans med patienter som snart ska dö.” 

David Dosa blev så småningom nyfiken på detta beteende, trots att han inledningsvis sökte andra förklaringar. Parallellt med sitt arbete på avdelningarna, reste han runt och intervjuade människor som tidigare haft en dement släkting boende på vårdhemmet. David ville helt enkelt försöka finna en orsak till Oscars benägenhet att vaka hos de döende och framförallt ville han undersöka vilken betydelse Oscar hade för de anhöriga då han vakade.

Sjukhuskatten Oscar är en mycket intressant och gripande bok. Jag lärde mig massor om den hemska sjukdomen demens. Man får ta del av så många olika människoöden genom Davids intervjuer. Särskilt paret Rubensteins liv och öde var mycket gripande. Deras liv får man lära känna steg för steg genom hela boken. Väldigt intressant är det också att läsa om läkarens förklaringar till varför Oscar beter sig som han gör. På det hela taget är detta en bok jag verkligen rekommenderar, oavsett om man är intresserad av katter eller vill veta mer om demens. Torsten Wahlund står för uppläsningen, och gör det med den äran, av ljudbokupplagan av denna berättelse.

*

Söker du fler boktips idag? Då tycker jag att du ska besöka Maris bokblogg Flukten fra virkeligheten. Där kan du dels hjälpa henne med boktips (läs hennes inlägg och se om du kan bidra) och dels kan du följa länkarna och skaffa dig fler idéer till böcker att läsa. En riktigt skön söndag önskar jag dig! :-)


12 kommentarer:

 1. U*kjent bok for meg. Takk for smakebiten!

  SvaraRadera
 2. Tack för intressant och gripande smakbit! Denna står på min önskelista.
  Trevlig söndag! :)

  SvaraRadera
 3. Katter är förunderliga varelser :) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Den här skulle jag vilja läsa. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Den här läste jag för ett tag sedan och tyckte bra om. Tack för smakbiten :)

  SvaraRadera
 6. Jeg synes det er så fint når de har dyr på sykehjemmet. Jeg kan tenke meg at det må føles veldig bra å ha et levende vesen i fanget når dagene er lange. Denne katen hørtes også ut som om den var mer spesiell enn de fleste katter er :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten. Har läst om den här förut, och det känns inte riktigt som min typ av bok.

  SvaraRadera
 8. Dette virker som en veldig fin bok, jeg må sjekke ut om denne finnes på norsk også. Tusen takk for smakebiten og boktips

  SvaraRadera
 9. Den här vill jag läsa så småningom. Tack för smakbiten! :)

  SvaraRadera
 10. Eftersom jag är en riktig kattälskare kommer jag att läsa den här boken. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 12. Har funderat på den här ett tag nu, blir nog av att jag läser den så småningom :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...