fredag 18 juli 2014

Mannerskiölds herrgård

Redan både titeln och omslaget till novellen Mannerskiölds herrgård lockade min nyfikenhet. När jag sedan läste "blurben" kunde jag inte undgå att bli än mer intresserad. Detta trots att jag faktiskt normalt sett inte läser speciellt mycket skräck och fantastik. Jag har dock provat på allt fler berättelser i just novellform inom dessa genrer. Noveller är behändiga att läsa under till exempel en paus på jobbet. Dessutom är det ett så bra sätt att lära känna en okänd författare eller genre. Nu är turen kommen till en recension av Oskar Källners skräckfyllda novell.


Spännande omslag, skapat av Oskar Källner.
Fotografi: Shutterstock


Berättelsens "jag" arbetar som guide för spökvandringar. Hon har specialiserat sig på att arrangera exklusiva turer till Mannerskiölds gamla övergivna herrgård, som ligger långt ute i skogen. Dessa turer är mycket dyra att delta i, men så utlovas också en upplevelse utöver det vanliga i spökhuset.

Redan från början får man en känsla av att denna guide är lite udda. Hon har en känslokall inställning till sina kunder. Hon har dyrbara vanor och en pistol i handväskan. Dessutom vill hon att kunderna ska bjuda henne på skjuts ut till platsen där herrgården är belägen. När hon återvänder från spökvandringarna är hon dock ensam. Vad händer egentligen med kunderna när de stiger in i den gamla övergivna herrgårdsbyggnaden? (Jag vet, men jag tänker inte avslöja något.)

En dag har guiden återigen med sig en kund, som vill besöka herrgården. Denna gång är det en ensam kvinna. Men när de båda anländer till herrgården går det inte så som guiden tänkt sig. Genom hot och våld tvingas hon med in i det gamla spökhuset. Vad som sedan händer blir något hon sent ska glömma.

Oskar har skrivit en gastkramande novell, som inte bara rör sig inom genren skräck utan också, såvitt jag kan bedöma, sci-fi. Det är en välskriven och fängslande berättelse. Den innehåller en hel del våld, vilket kanske inte är så konstigt när onda makter figurerar. Ett tag får man intrycket av att denna märkliga guide är på väg att falla på eget grepp, men på slutet kommer en intressant och oväntad vändning. Gillar du berättelser inom dessa genrer, tycker jag att du bör prova att läsa Mannerskiölds herrgård. Oskar bjuder dessutom på ett intressant efterord.

6 kommentarer:

 1. Den här fick jag hem för någon dag sedan och jag är riktigt sugen på den. Får nog ta och läsa den efter jag läst ut boken jag håller på med nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag. Den är verkligen både ruggig och välskriven.

   Radera
 2. Den här har jag också tänkt läsa!

  SvaraRadera
 3. OJ! Låter spännande!! Och en för mig helt outforskad genre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt bra att kunna lära känna en ny genre genom noveller, särskilt när de är välskrivna och väl bearbetade samt inte minst påkostade ett fint omslag. E-noveller är en ny favorit för mig faktiskt. :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...