torsdag 3 juli 2014

Magikerna - en bok att tycka olika om

Jag har läst färdigt Magikerna, en bok som jag gav ett "smakeprov" ur i söndags. Det är Lev Grossman som skrivit den. Helena Sjöstrand Svenn och Gösta Svenn har gjort översättningen till svenska.


Omslag och bildcollage: Niklas Lindblad
Fotografi: Shutterstock

Quentin är i tonåren och kommer snart att sluta på high school. Han och hans vän James samt dennes flickvän Julia är på väg till en äldre man för att genomföra en intervju, som krävs för att komma in på ett speciellt college. Den gamle mannen visar sig dock ha avlidit då de kommer dit. En lite mystisk ambulanssjukvårdare räcker över varsitt tjockt kuvert till Quentin och James. Hon hävdar att hon funnit dem hos den gamle och eftersom deras namn står utanpå tycker hon att de ska ta dem. Quentin är den ende av de två som vill ta emot sitt kuvert.

På vägen hem, då kamraterna lämnat honom, öppnar Quentin sitt kuvert. En liten papperslapp blåser ur det av misstag och Quentin försöker jaga rätt på den. Jakten leder honom in i en igenvuxen park. Han tränger sig djupare in i snåren och helt plötsligt står han i en helt annan park. Där är det helt annat väder, ja, till och med en annan årstid. Quentin möter Eliot, en något äldre tonåring, som tar hand om honom och förklarar var han har hamnat.

De befinner sig på Brakebills, ett college för magiker, och anledningen till att Quentin plötsligt hamnat där, är att han ska genomgå ett avancerat inträdesprov. Trots att provet är både knepigt och i flera delar, klarar Quentin detta och blir antagen till den mystiska skolan. De vill att han ska börja omgående, trots att han inte är riktigt klar med high school än.

Quentin trivs på skolan. Den är hemlig för omvärlden och hans föräldrar, som för övrigt inte bryr sig så mycket om sin son, får en friserad förklaring till vad han studerar för något och vad det är för skola han går på. Quentin får nya vänner och även en flickvän. Så småningom tar han examen och skall bege sig ut i livet. Tillsammans med sina vänner bosätter han sig i en lägenhet och lever inledningsvis ett ganska dekadent liv.

Så småningom får kompisgänget dock chansen att besöka "andra världar". Detta lockar dem mycket, särskilt som de alla har läst böckerna om fantasilandet Fillory då de var yngre. Kanske kan de finna detta land? Om de gör det och vad som då händer, får du läsa om i boken. ;-)

*

Det finns väldigt blandade åsikter om denna bok, då man läser om den på internet eller i andra sammanhang. En del är mycket förtjusta i den medan andra läser den och tycker att den inte motsvarade förväntningarna. Ytterligare några läser bara en del av den innan de avstår från att fullfölja.

Själv har jag varierande tankar om den. Jag tyckte inledningsvis att "startsträckan" kändes ganska lång. Det var Quentins tid på skolan, som delvis kändes lite som en startsträcka. Visst var han med om spännande händelser och hans inre existentiella frågor som studerande var intressanta att ta del av, men det kändes kanske lite för omfattande. Senare, då Quentin och hans vänner, tagit examen började det hända mycket mer tilltalande saker. Särskilt för en Narniafantast, som jag, blev det plötsligt riktigt intressant. Men fortfarande fanns det vissa delar, som kändes lite mindre lockande. Det var när ungdomarna var med om riktigt blodiga strider mot fiender.Men faktum är att då boken närmade sig slutet var jag som fastnaglad. Plötsligt tog berättelsen slut och jag hade inte ens märkt att jag kommit till sista sidan! Känslan inombords var då att jag omedelbart måste få veta vad som hände. Alltså rusade jag upp mitt i natten och köpte del två. Tur att man är eboknörd, så att man omgående kan skaffa sig nästa bok i serien! ;-)

Boken innehåller delar som påminner om såväl Harry Potter, Narnia och i mitt tycke också Sagan om ringen. Den är alltså något för läsaren som tilltalas av fantasyberättelser. Jag vill dock återigen påpeka att detta inte är en bok för barn. Quentin och hans vänner lever såväl tonårsliv som vuxenliv. Man får ta del av Quentins inre utveckling, eftersom han stångas med en hel del existentiella frågor. Del två i serien heter Magikernas kung och det finns uppenbart goda skäl att skriva om den senare, då jag läst klart även den. ;-)


* Vill du läsa det som står under överstrykningen? Markera, så blir det läsbart! Men du gör detta på egen risk. ;-)

2 kommentarer:

  1. OK, då känns det lite bättre att jag köpte denna på bokrean :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra! Jag kommer att vara nyfiken på vad du tycker om den då du läst den. :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...