söndag 29 juni 2014

Magikerna

Just nu avnjuter jag Magikerna. Den är skriven av Lev Grossman och översatt till svenska av Helena Sjöstrand Svenn och Gösta Svenn. Det är en fantastisk bok för den som är fascinerad av Harry Potter och/eller böckerna om Narnia. Man bör dock påpeka att detta är en vuxenvariant av dessa båda bokserier.


Omslag och bildcollage: Niklas Lindblad
Fotografi: Shutterstock

Eftersom jag inte läst klart än, tänker jag inte berätta om bokens innehåll just nu. Jag återkommer till det senare. Men en "smakebit" vill jag bjuda på. Det är en beskrivning av biblioteket på Brakebills, den skola där huvudpersonen Quentin får sin utbildning i magi. Jag tyckte det lät som ett skojigt bibliotek och fick väldigt roliga inre bilder då jag läste detta avsnitt.

"På 1800-talet hade Brakebills tillsatt en bibliotekarie med mycket romantisk fantasi som hade skapat ett mobilt bibliotek där böckerna flaxade från hylla till hylla som fåglar, och spontant och självrådigt stuvade om sig själva till svar på olika sökningar. De första månaderna lär effekten ha varit ganska dramatisk. En tavla av scenen fanns kvar som muralmålning bakom utlåningsdisken, den föreställde enorma kartböcker som svävade runt i lokalen likt kondorer.
    Men systemet visade sig vara totalt opraktiskt. Enbart slitaget på bokryggarna blev för kostsamt och böckerna var dessutom hemskt olydiga. Bibliotekarien hade trott att han lätt kunde kalla på en viss bok så att den flög upp och landade i handen så fort han ropade ut dess klassifikationskod, men i realiteten var böckerna bara alltför egensinniga, och vissa var rentav riktigt rovlystna. Bibliotekarien avskedades snabbt, och hans efterträdare tog itu med att tämja böckerna igen, men det fanns ändå eftersläntrare kvar, särskilt i schweizisk historia och arkitektur 300–1399, som envist flaxade omkring under taket. Då och då kunde en hel underavdelning, som man länge trott slumrade tryggt, plötsligt flyga upp med ett obeskrivligt prassel."

*

Vill du ha fler boktips inför semestern? Besök Maris bokblogg Flukten fra virkeligheten och läs hennes inlägg En smakebit på søndag. Idag skriver hon om Katarina Mazetti. Längst ner i inlägget finner du sedan länkar till andra bokbloggar, som var och en ger tips om spännande, roliga och intressanta böcker. Ha en skön söndag med mycket läsning! :-)


4/7: Vad tyckte jag då om Magikerna? Läs recensionen här.

17 kommentarer:

 1. Köpte denna på bokrean och efter det hörde jag bara massa negativt om den, så jag tappade sugen lite :)

  SvaraRadera
 2. Det låter som något för mig, tack för smakbiten.
  Mia

  SvaraRadera
 3. Låter lockande. Tack för smakbiten och ha en fin söndag.

  SvaraRadera
 4. Magikerna läste jag i slutet på förra året och, tyvärr, jag var inte precis jätteförtjust i den. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Rolig och fantasifull smakbit! ;)
  Trevlig söndag!

  SvaraRadera
 6. Herregud, jag som vill att mina böcker ska stå rakt och prydligt, jag ryser när jag tänker på att de flyger runt och sorterar om sig huller om buller själva :) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Denne hørtes ut som en bok for meg. Jeg tror jeg må en liten tur innom Amazon og kjøpe den til Kindelen før jeg leser flere blogger. Da kan den få bli med meg på ferie :-)

  SvaraRadera
 8. For en gøy smakebit! Denne ryker rett inn på leselisten min :)

  SvaraRadera
 9. Rolig smakbit! Den här kanske jag skulle ta och läsa. :)

  SvaraRadera
 10. Inte helt praktiskt, men vad jag skulle vilja besöka ett sånt bibliotek :)

  SvaraRadera
 11. Denne har jeg kjempelyst til å lese :) Takk for smakebit!

  SvaraRadera
 12. Virker som en interessant bok. Takk for smakebit.:)

  SvaraRadera
 13. Har den väntandes i bokhyllan. Får se när jag får lust att läsa den. Ska bli kul att läsa vad du tyckte om den när du läst klart.

  SvaraRadera
 14. Jag har hört både väldigt gott och mindre bra om denna, men jag tycker att den verkar jätteintressant. Blir kul att höra vad du tycker om den när du har läst :)

  SvaraRadera
 15. Denne boken ble jeg litt nysgjerrig på, tusen takk for smakebiten og boktips!

  SvaraRadera
 16. Tack för alla kommentarer! :-) Jag har läst klart Magikerna. Så fort jag får tillbaka min dator från "verkstan" kommer det ett inlägg med mina tankar om den.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...