onsdag 11 juni 2014

Jag heter inte Miriam

I måndags kväll var det dags för ännu en trevlig och givande bokcirkelchatt tillsammans med Millas Hälsoblogg och Boktokig. Till den här gången hade vi läst Jag heter inte Miriam. Det är Majgull Axelsson som skrivit denna mycket läsvärda och gripande bok.


Omslagsproduktion: okänd
Personen på bilden är Catherine Rebstock.
Collage: Bokskorpionen

När vi först möter Miriam är hon en gammal kvinna, som ska fira 85-årsdagen tillsammans med sin familj. Innan morgonen knappt har kommit får vi ta del av glimtar ur Miriams liv. Dessa minnesbilder är av väldigt varierande slag - en del är fasansfulla och andra är glädjerika. Men gemensamt för dem alla är att man blir mycket nyfiken på Miriam och hennes liv. När sedan hennes son, sonhustru och vuxna sondotter samt det lilla barnbarnsbarnet uppvaktar henne på sängkanten, råkar Miriam säga något som blir början på att hennes livslånga hemlighet kommer i dagen. Den som får förtroendet att höra vad som hänt i Miriams liv är Camilla, barnbarnet.

Miriam visar sig inte alls heta Miriam utan Malika. Hon är inte en judisk flicka av fin familj, som hon uppgivit då hon kommit till Sverige från koncentrationslägren. Malika föddes i en romsk familj, och då "oönskade" människor skulle sorteras bort i Tyskland räknades romerna till dessa. Av en slump fick Malika chansen att "överta" Miriams identitet, och på så sätt lyckades hon överleva fasorna i lägren och komma till Sverige. Men priset för detta blev högt - ständig rädsla att bli avslöjad och dessutom det faktum att hon aldrig någonsin kunde berätta för någon om sina upplevelser.

Detta är en väldigt gripande bok - det var vi alla tre i bokcirkeln mycket eniga om. Vi ger den våra högsta betyg. Det är en bok, som borde vara obligatorisk läsning på gymnasiet, även om "obligatorisk läsning" kan vara ett begrepp som klingar illa. Men innehållet och budskapet i boken är så viktigt att alla borde läsa den, särskilt nu när högerextrema grupper vinner allt större gehör runt om i såväl Sverige som Europa.

*

Nästa bokcirkelchatt blir den 26/6 och då ska vi diskutera Ängeln på Malmskillnadsgatan, skriven av Elise Lindqvist. Alla som vill är välkomna att vara med. Länk kommer att finnas hos Boktokig då det närmar sig.


2 kommentarer:

 1. Nu vet jag vad den boken heter med Majgull Och dom som inte har och dom som inte har. Åren 1992 – 95 har hon följt 14 människor med mycket låga inkomster. Detta blev berättelsen om hur deras liv förändras i och med att Sverige förändras.
  Finns på Bokbörsen:) Ha det got

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Så intressant! Jag ska försöka få tag på boken. :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...