måndag 30 juni 2014

Bokskorpionen undersöker: Ny modell för bibliotekslån av eböcker

Under det senaste åren har biblioteken sett sina budgetar för eböcker skena iväg som en följd av att allt fler låntagare väljer just detta format. En del bibliotek har tacklat denna situation genom att helt enkelt inte längre erbjuda eböcker till låntagarna. Andra bibliotek har kämpat på och utformat utlåningsregler, som kunnat variera över tid. Reglerna varierade beroende på hur hårda påfrestningarna varit på deras budget under olika månader. Aktörerna på marknaden, såsom förlagen och ebokdistributörer, har i samarbete med biblioteken försökt finna en modell som kan tillfredsställa alla parter. Läs mer om hur det tidigare fungerat med utlån av eböcker här och här.


Bild: James Fryer, via The Economist.

Numera ser situationen ganska olika ut på landets bibliotek. Det finns fortfarande de som inte lånar ut eböcker alls. Men en del andra har anslutit sig till de nya modeller för samarbete mellan förlag och bibliotek, som arbetats fram. Det ser ut att bli olika lösningar i olika kommuner, eftersom fler distributörer gett sig in i leken.

Herrljunga och Eksjö är två kommuner som alldeles nyligen påbörjat sitt samarbete med ebokdistributören Elib. Detta företag har mångårig erfarenhet av ebokdistribution, vilket bådar gott för samarbetet. I detta blogginlägg tänker jag göra en jämförelse mellan hur det har sett ut och hur det numera ser ut då man lånar eböcker enligt den nya modellen. Jag har gjort några skärmdumpar från Herrljunga bibliotek som exempelbilder.





Här ovanför kan man se hur det såg ut på Herrljunga biblioteks ebokavdelning förut. På sätt och vis kan man tycka att det var en relativt lättnavigerad sida. Bilderna på eböckerna i listorna är dock ganska små och inte blev de större då man klickade sig in till en viss titel. Listorna visar också "generella" listor, det vill säga listan över exempelvis mest utlånade eböcker grundade sig på statistik från hela landet. En annan aspekt var att förr var man tvungen att, efter själva låneproceduren, ladda ner den utvalda eboken till sin dator och därefter öppna och läsa via programmet Adobe Digital Edition (vilket i sin tur krävde att man skaffat sig ett så kallat Adobe ID). Ville man läsa eboken i en läsplatta, krävdes det att man hade auktoriserat plattan med sitt Adobe ID. Man behövde med andra ord genomföra en del procedurer innan man var redo att läsa en lånad ebok.





Numera ser ebokavdelningen ut så här i Herrljunga. Här ovanför ser man den övre delen med inloggningsknapp och sökruta. Vidare finns det en ruta där "Biblioteket tipsar". Just nu föreslår Herrljunga spännande deckare i lokal miljö - verkligen intressant!





Här kommer fortsättningen på sidan, och den visar en topplista för eböcker. Denna lista grundar sig på statistik för utlåningen i just Herrljunga kommun. Man kan också klicka på fliken "topplista ljudböcker" och finna motsvarande lokala lista för böcker i detta format. Under fliken Nyheter hittar man de senaste eböckerna, som Herrljunga valt att ta in. Ja, du läste rätt. Biblioteken, som använder denna modell, kan numera själva välja vilka titlar de vill ta in som eböcker. Precis som när de köper in vanliga pappersböcker till sina hyllor med andra ord.

En annan nyhet med den här modellen, som Herrljunga och Eksjö valt, är att när du valt ut en bok och lånat den, så kan du börja läsa den direkt i datorn. Det behövs således inte något Adobe ID eller programmet Adobe Digital Editions för att läsa. På samma sätt fungerar det om du använder en surfplatta då du lånar. Vissa läsplattor har browser som tillåter att man lånar direkt i plattan med den "gamla biblioteksmodellen", men om det fungerar att också läsa direkt i plattan med den nya modellen vill jag än så länge låta vara osagt. Jag har inte haft möjlighet att prova det nämligen. Ytterligare en fördel är också att sidan anpassar sig efter om du surfar på dator, surfplatta, läsplatta eller snillefon. 

För övrigt kan det vara värt att nämna, att med den nya modellen kan biblioteken antingen köpa in eböckerna styckvis eller genom licenser för X antal utlån. Det är förlagen som avgör om de vill sälja titlarna styckvis, på licens eller både och. Förr kostade det biblioteken 20 kronor för varje ebok som lånades ut, oavsett om det var en tjock roman eller en liten, tunn novell. Förlagen varierar numera sin prissättning. En nyutkommen ebok kan vara dyrare och en novell kan vara riktigt billig för biblioteken att köpa in. Karenstiden kan i vissa fall finnas kvar - detta bestämmer förlagen själva - men det kan också vara så att den nyutkomna titeln inte har karenstid utan helt enkelt ett dyrare inköpspris för biblioteket. På detta sätt kan biblioteken styra och bibehålla kontrollen över sina ebokbudgetar och förlagen har faktiskt möjlighet att tjäna mer pengar än de gjorde förr, trots att de sänker priserna.

Det har blivit en win-win-situation för alla inblandade parter, vilket gynnar oss läsare, eftersom vi naturligtvis vill ha en tillgång till så många eboktitlar som möjligt på våra bibliotek. Vi kan förstås, med den nya modellen, mycket väl råka ut för att "eboken inte finns inne" på samma sätt som pappersböcker kan vara redan utlånade. Och precis som i fallet med pappersböckerna får man helt enkelt sätta upp sig i kö även för eboken. När sedan biblioteket skaffat sig ytterligare licenser för den aktuella titeln får man ett meddelande om att den nu finns tillgänglig igen. 

På det hela taget har Herrljunga och Eksjö fått väldigt fina och tydliga samt inte minst lättnavigerade sidor för sina eböcker. Att kunna börja läsa omgående utan att "trassla" med Adobe Digital Edition underlättar verkligen och känns mycket användarvänligt. Nu återstår det att se vilka fler bibliotek, som väljer att ansluta sig till just denna modell. Jag hoppas givetvis att det kommer att bli många och gärna förstås biblioteket på min hemort. ;-)

5 kommentarer:

  1. Men det måste finnas en maxgräns på hur många böcker man får låna i taget? Om det blir kö på en viss bok är inget problem för mig, så länge jag kan fortsätta låna är nöjd :)

    SvaraRadera
  2. Hej Iza,

    Du kan låna x antal eböcker per vecka. Detta skiljer sig åt för olika kommuner. Till exempel kan du låna 2 per vecka på Lunds stadsbibliotek och 5 per vecka på Stockholms stadsbibliotek.

    När det gäller de eböcker som är inköpta till biblioteken enligt stycklicensmodellen, kan det hända att någon du är intresserad av är "utlånad". Har du reserverat den och biblioteken köper in fler licenser, får du ett mail och du kan välja att låna den om du vill.

    Dessutom finns det på dina sidor en läslista där du kan lägga in eböcker du blir intresserad av när du surfar runt, men inte nödvändigtvis vill låna just nu. När du är färdig med en ebok och det blir dags att låna en ny kan du då titta i din läslista och se om du har lagt in något intressant tidigare som du nu känner för att låna.

    Magnus

    SvaraRadera
  3. Spännande. Jag undrade just om någon börjat med det nya systemet. Örebro läns bibliotek har inte gjort det än, och jag vet inte om de tänkt göra det heller. Återstår att se.

    SvaraRadera
  4. Ring eller maila Örebro biblioteket, Johanna, och fråga.
    Det nya systemet är så himla smidigt.
    Man kan till och med ladda ner läsprov för att se om eboken i fråga kan vara något som man gillar.

    SvaraRadera
  5. Tack för hjälpen med svar på frågor, Magnus! :-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...