söndag 30 mars 2014

Livet efter dig

Vill du läsa en riktigt fin kärlekshistoria? Då tycker jag att du skall läsa Jojo Moyes Livet efter dig. Den svenska översättningen står Emö Malmberg för.


Omslag: Sara R Acedo

Detta är berättelsen om den 26-åriga Louisa (Lou), som fortfarande bor hemma hos sina föräldrar. I det alltför trånga huset bor också en gammal och vårdkrävande morfar samt Lous lillasyster och hennes son. Lou har en träningsfixerad pojkvän sedan sju år tillbaka. Fadern är på väg att förlora arbetet och Lou är mer eller mindre den som måste försörja hela familjen. Men även hon förlorar det jobb hon haft sedan gymnasiet. Efter en del försök på olika arbetsplatser, får Lou arbete som sällskapsdam åt en nästan helt förlamad man, Will Traynor, som tillhör en rik familj. Will är ryggmärgsskadad sedan två år, efter att ha blivit påkörd av en motorcykel. Han har tvingats lämna ett framgångsrikt och synnerligen aktivt liv bakom sig.

"Mitt i rummet stod en rullstol med sittdyna och ryggstöd i fårskinn. En välbyggd man i sjukhuskläder stod dubbelvikt och hjälpte den andre mannen att placera fötterna rätt på fotstödet. När vi steg in i rummet tittade mannen i rullstolen upp mot oss under en rufsig och ovårdad lugg. Hans blick mötte min en kort sekund. Sedan utstötte han ett blodisande grymtande. Hans mun förvreds i en otäck grimas, och sedan utstötte han ett till vrål. Jag kände hur hans mor stelnade till."

Till att börja med har Lou svårt att finna sin roll hos sin kärva arbetsgivare. Han är surmulen, tystlåten och tycks helt enkelt inte vilja ha hennes sällskap. Lou gör så gott hon kan och ser fram emot att få sluta då kontraktstiden går ut efter sex månader. Men plötsligt får hon av en händelse höra något som förändrar allt.

Detta är en riktigt vacker kärlekshistoria, men även en berättelse om att utvecklas och lägga tragiska händelser bakom sig. Jag tycker absolut att du skall läsa den, om du gillar den här typen av böcker. Du kommer inte att vara oberörd då du avslutar den, tvärtom.

*

Vill du ha fler spännande, roliga eller intressanta boktips denna vackra söndag? Titta in hos bokbloggen Flukten fra virkeligheten och läs En smakebit på søndag. Där finns massor med länkar till andra smakebitar.

18 kommentarer:

 1. Denna har jag hört väldigt mycket om och förmodligen kommer det att sluta med att jag läser den. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag att du ska göra! Såvida du inte har väldigt mycket emot denna typ av böcker. ;-)

   Radera
 2. Tusen takk for smakebiten, Bokskorpionen. Jeg har boken(men i norsk oversettelse), fikk den nylig tilbake fra min kjære mamma som hadde lånt den av meg. Snart, snart, skal jeg også lese den, alle skriver om hvor vakker den er. Da må det jo være sant :)

  Ha en fortsatt flott søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, och tack detsamma! Ja, den här berättelsen är verkligen vacker - det är precis rätt ord. Hoppas du får god förnöjelse av den då du läser den! :-)

   Radera
 3. Känns som alla läaer/har läst den här. Är kanske något jag borde ta upp :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gillar man den här typen av böcker, så är den väldigt, väldigt bra! :-)

   Radera
 4. Måste läsa den här! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Jag var överraskade över att jag tyckte så mycket om den "trots" hajpen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa böcker är mycket bra - hajp eller inte. ;-)

   Radera
 6. Jeg har lest noen vakre bøker av Jojo Moyes, så jeg må nok lese denne også :-) Ønsker deg en fin søndagskveld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta var min första av Jojo Moyes. Själv önskar jag nu att fler av hennes böcker ska komma som eböcker! ;-)

   Radera
 7. Svar
  1. Ja, visst är den! Den stannar liksom kvar inom en.

   Radera
 8. Det stycket minns jag väl:).

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...