tisdag 18 februari 2014

De gömda rummen

Detta är en riktigt bra bok, tycker jag! Du bör absolut läsa den, om du gillar böcker i stil med de som Carlos Ruiz Zafón har skrivit.

De gömda rummen är skriven av den spanska författarinnan Care Santos och översatt av Johanna Svartström. Den har blivit jämförd med Zafóns böcker, och vid något tillfälle fick jag någon liten déjà vu-känsla då jag läste den. Men under större delen av boken kändes det som en helt "självständig" berättelse, som är mycket spännande att läsa.Den nutida (fiktiva) konstintendenten Violeta Lax Rahal, en 39-årig kvinna boende i Chicago, reser till Barcelona för att vara med vid en besiktning av det stora och sedan många år förfallna familjehuset som ska kontrolleras inför en ombyggnation. Violetas farfar, den värlsberömde (fiktive) konstnären Amadeo Lax, testamenterade huset till staten vid sin död i början av 1970-talet. Syftet var att det skulle bli ett museum innehållande hans egen konst. Men staten ville annorlunda, och efter segdragna tvister ska byggnaden i stället bli ett bibliotek. Eftersom huset innehåller en stor och mycket fin fresk, måste en konservator inledningsvis ta bort denna efter konstens alla regler, så att den kan bevaras och uppföras igen efter renoveringen. När de avlägsnat fresken, som upptar en hel vägg, blottläggs en dörr bakom. Denna är låst och handtaget saknas. När de ändå tar sig igenom dörren upptäcker de till sin fasa en kvinnokropp i rummet som döljs bakom. Kvinnan har varit död sedan länge.* Violeta blir full av funderingar och börjar forska i saken. Hon, som är expert på Amadeo Lax, tror sig ha känt till sin släkts hela historia och sin farfars samtliga verk. Sakta men säkert blir hon varse att så inte var fallet.

Parallellt med de nutida händelserna avslöjas pö om pö släkten Lax historia i berättelsen. Läsaren får pusselbit efter pusselbit, men inte i kronologisk ordning. Ledtrådarna serveras i form av ebrev till och från Violeta, utdrag ur gamla tidningsartiklar, presentationer av porträtt målade av Amadeo Lax samt i form av regelrätta kapitel, där man får läsa om händelser i släktens liv. Sammantaget får man ta del av släktens historia från sista halvan av 1800-talet och fram till i huvudsak 1970-talet. För min del tycker jag att detta är ett genialiskt upplägg. Det är så spännande! Jag hade svårt att lägga boken ifrån mig.

Persongalleriet är mycket stort. En del av personerna är verkliga, men de flesta är fiktiva. Vilka som är vilket framgår av den omfattande listan i slutet av boken. Historiska händelser i Spanien under denna tid lyfts fram i viss mån, men detta är främst berättelsen om människorna i släkten Lax och deras vänner samt de som tjänstgjorde i hos familjen.

Detta är en bok du bara inte kan låta förbli oläst! Låt dig inte skrämmas av att du kastas rakt in i först en porträttbeskrivning och sedan några ebrev och ett brev till Violeta. Eventuellt tycker du att det dröjer några sidor innan du börjar få "koll på läget". Men snart är du fast, tro mig. ;-)


*Malin från BokrecensionerNu har varit gentil och IT-supportat mig, så nu vet jag hur jag ska dölja spoilers. ;-) Vill du veta vad som står bakom den röda markeringen, så markerar du bara denna, och vips så kommer texten fram. Men … du gör det på egen risk! Moahahaha! ;-) Tack för hjälpen, Malin!

2 kommentarer:

 1. Kul att jag kunde hjälpa till! :)
  Låter som en intressant bok för övrigt, har inte läst Zafón än men planerar att göra det. Om den här boken är i klass med hans böcker så måste den ju vara bra (baserat på hyllningarna)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tycker jag absolut att du ska ge någon av dem eller båda chansen! :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...