söndag 17 november 2013

Gatukatten Bob

Den här veckans smakebit dedikerar jag särskilt till Mari, innehavare av bloggen Flukten fra virkeligheten och initiativtagare till En smakebit på söndag. Redan förra söndagen kommenterade hon inte bara den dagens smakebit, utan lade också märke till omslagsbilden på den ebok jag då läste.

Så Mari, här kommer den fina bilden på Gatukatten Bob igen, till dig och alla andra kattälskare:


Visst är han fin! Och jag är inte ensam om att tycka det. Självklart tycker hans husse, James Bowen, det. För att inte tala om en stor mängd andra människor. Om man söker på "street cat Bob" på Google, får man upp så många fina bilder på Bob och James. James har skrivit boken i samarbete med Garry Jenkins och Lottie Eriksson har gjort översättningen till svenska.

Anledningen till att de båda, Bob och James, är så mycket fotograferade, är deras arbete. De försörjde sig som gatumusiker till att börja med och senare som säljare av tidningen Big Issue. James har en bakgrund som missbrukare och tidvis hemlös. När han höll på att försöka ta sig ur denna levnadssitution, fann han en dag Bob. Det visade sig att även Bob var hemlös. De båda slog sig ihop, lärde känna varandra och delade ljuvt och lett i den tuffa tillvaron som arbetare på Londons gator.

Jag tänkte inte bara nöja mig med att servera en smakebit ur denna mycket läsvärda bok, utan två stycken. Den första (från sidan 56) handlar om James första tid med Bob, då en del utrustning behövde inhandlas i en djuraffär, trots att James var mycket fattig. Bob hade börjat följa med när James var ute och spelade. För att det skulle fungera behövdes sele och koppel.
"Selen och kopplet kostade ungefär tretton pund. Det var en av de dyraste de hade, men jag tyckte att han var värd det. Om jag hade varit affärsman, verkställande direktör för James & Bob AB, skulle jag ha tänkt att man måste ta hand om sina anställda, man måste investera i sitt mänskliga kapital - fast i det här fallet var det mitt kattliga kapital."
James har alltså insett det som många företagsledare aldrig inser - att man måste satsa på sina anställda och sina kompanjoner. Nästa smakebit är rörande. James har erfarenhet av att vara ensam hemlös gatumusiker och att vara gatumusiker tillsammans med Bob. Så här funderar han om detta (på sidan 58):
"Att ha Bob där gav mig en chans att kommunicera med folk. De frågade om Bob och jag fick samtidigt en chans att förklara min egen situation. De frågade varifrån han kom och då kunde jag förklara hur vi hade träffats och att vi fick ihop pengar till att betala hyra, mat, el- och gasräkningar. Folk lyssnade mer förutsättningslöst på mig. Folk började också se mig i ett annat ljus. Katter är ökänt nogräknade med vilka de gillar. Och om en katt inte tycker om sin ägare letar den rätt på en annan. Katter gör så hela tiden. De går iväg och bosätter sig hos någon annan. Att se mig tillsammans med min katt gjorde mig mjukare i deras ögon. Mer mänsklig. På sätt och vis gav det mig min identitet tillbaka. Jag hade varit en icke-person; jag var på väg att bli en person igen."
Gatukatten Bob är verkligen en mycket bra och tänkvärd bok, som jag varmt rekommenderar. Bob är oerhört personlig och charmig. Även om livet som arbetare på gatan är tufft och James inte haft det lätt, förmedlar ändå boken hopp och engagemang. Man förstår vilken betydelse Bob hade, och fortfarande har, för James.

Eftersom det finns ytterligare två böcker om Bob på engelska, kunde jag inte låta bli att kontakta förlaget, Nona, och fråga om de har planer på att översätta och ge ut även dessa. Svaret jag fick var att de ännu inte vet, men hoppas på att kunna göra det. De två böckerna är dels en barnanpassad version med många bilder, Bob - No Ordinary Cat, och dels en fortsättning på den första boken, The World According To Bob.


Båda två finns i Kobos nätbokhandel, så det är mycket möjligt att jag faller för frestelsen och laddar ner dem i min läsplatta.

*

Många fler bra, spännande och roliga lästips finner du hos Flukten fra virkeligheten.

32 kommentarer:

 1. Precis så där är det med katter, om de inte gillar en så flyttar de. Och det är precis därför jag älskar katter :) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 2. Denne har jeg lest og den er bare helt utrolig bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är den! Jag är så sugen på fortsättningen. :-)

   Radera
 3. Disse bøkene kunne jeg absolutt tenkt meg å lese, og katten er jo bare fin da. Tusen takk for smakebiten:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker absolut att du ska läsa om Bob och James.

   Radera
 4. Oi, en hel smakebit dedikert til meg. Nå blir jeg rørt av både deg, James og Bob. Dette er bøker jeg ska få med meg en dag. Det er ganske fantastisk hvor mye et dyr kan forandre hos et menneske.

  Ha en strålende søndag :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker verkligen du ska läsa om Bob och James. Det är så roligt att läsa hur mycket de kommer att betyda för varandra.

   Radera
 5. Brukar ju inte gilla foton på omslagen men de här var bra! Jag minns att jag hörde om den här boken när den kom ut, den verkar annorlunda. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju en så fin katt - riktigt fotogenic! ;-)

   Radera
 6. Den här läste jag för någon vecka sen, en härlig historia <3 Tragiskt också att en katt gör att man mer ser människan bredvid än om han hade varit ensam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det en underbar historia. Man får sig en tankeställare i det där med hur man ser på människor.

   Radera
 7. Jag älskar katter och den här boken måste jag bara läsa.

  SvaraRadera
 8. Denne boken vet jeg at vi har på biblioteket og jeg har absolutt tenkt å lese den. Og jeg er helt enig i at det er en fin pus :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
 9. Låter som en fin bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Den boken har jag läst, så otroligt bra! Och vill gärna läsa fortsättningen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den riktigt bra! Och fortsättningen kan man bara inte låta bli. ;-)

   Radera
 11. Tänkte köpa denna men ångrade mig.. och nu ångrar jag att jag inte köpte den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket dilemma! Skaffa den och läs den säger jag bara! ;-)

   Radera
 12. Ser ut til at jeg ikke er alene om å ha lest den, veldig fin bok :)

  SvaraRadera
 13. Den här ska nog läsas så småningom. Tack för smakbitarna:)

  SvaraRadera
 14. Åh, herlige Bob, digget den boka..:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det en stor personlighet i den katten! :-)

   Radera
 15. Ah, denne boken har jeg lyst til å lese - særlig etter dette fine innlegget ditt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, tack! Så snällt sagt! Ja, du kommer inte att ångra dig, tror jag, om du läser den. :-)

   Radera
 16. Jag älskar katter, speciellt orangefärgade- så jag tycker det var en mycket fin bok du hade med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bob är en mycket fin, röd katt! Googla och titta på fler bilder av honom och James.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...