onsdag 28 augusti 2013

Tematrio - Yrkestitel

Bokbloggen Lyrans Noblesser skriver då och då om böcker på ett givet tema, en Tematrio. Det tycker jag låter lockande, så jag kastar mig in i ett inlägg på ett äldre tema, från mitten av augusti.



1. Barnmorskan i East End av Jennifer Worth och i översättning av Göran Grip är en sådan där bok som ger perspektiv på ens egen västerländska, bortskämda tillvaro. Att människor haft det så som Jennifer beskriver! Jag blir alldeles upprörd och på samma gång rörd över alla de människoöden som Jennifer så omsorgsfullt och med stor kärlek beskriver i sin bok. Förutom att få perspektiv, har jag också lärt mig otroligt mycket om barnmorskans yrke och yrkeshistoria samt om förutsättningarna som människor levde under i 1950-talets East End i London. Boken lämnar mig starkt berörd. Som tur är finns det en del 2, som jag håller på med nu.



2. Lärarinnan i Villette av Ingrid Hedström är den första delen i Ingrids utmärkta deckarserie, som utspelar sig i fiktiva Villette i Belgien med undersökningsdomaren Martine Poirot som huvudperson. Jag fastnade omgående för denna bok och har sedan avverkat övriga fem i serien. Den sista och avslutande kom nu i år och varje bok har varit lika spännande.



3. Jag är verkligen en stor beundrare av Ann Rosman och därför är det extra roligt att kunna ta med hennes Fyrmästarens dotter i denna tematrio. Ann skriver fantastiska böcker i historisk miljö med stort engagemang. Denna är hennes debutbok och liksom de övriga böckerna utspelar de sig i, eller till stor del i, Marstrand. Kriminalpolisen Karin Adler och hennes kollegor står för utredandet av de brott som begås, medan berättelsen löper mellan nutid och dåtid. Anns lokalhistoriska intresse är stort och hennes research inför varje bok är imponerande. Alla böckerna är mycket spännande och gripande. När jag läste den senaste nu i sommar, blev jag rörd till tårar över den stackars Metta Fock Ridderbielkes öde.



Som en liten extra bonus måste jag bara omnämna Bibliotekskatten Dewey skriven av Vicki Myron och översatt av Lilian Fredriksson och Karl G Fredriksson. Att vara bibliotekskatt är knappast ett yrke för människor, men den lilla charmerande katten Dewey klarar det galant. Om man gillar katter är detta verkligen en bok man måste läsa. Vi får möta Dewey från det att han upphittas alldeles tuffsig och nedkyld i bibliotekets bokinkast till att han vinner hela stans gunst. Hans betydelse för de människor som besöker biblioteket är stor och så småningom blir han även en världskändis. Jag blev mycket rörd av att läsa om Dewey och hans liv. Det är en bok jag verkligen kan rekommendera.

Alla de här böckerna finns givetvis som eböcker, fastän det var ett tag sedan några av dem gavs ut första gången. Det är riktigt roligt att se att förlagen börjat ge ut även något äldre litteratur i detta format.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...